Blijf op de hoogte en abonneer op mijn nieuwsbrief.
Zapisz Zapisz

Voor een eurootje op de eerste rang

Toegang tot een cultureel uitje kost vaak tientallen euro’s. Maar wie slim en onderzoekend is, betaalt voor veel culturele evenementen helemaal niets.

Culturele uitjes zijn gezond voedsel voor de geest, maar wel vaak peperduur. Een kaartje voor de expositie Late Rembrandt in het Amsterdams Rijksmuseum kostte maar liefst 25 euro. En wie toegang tot het Concertgebouw wil, moet niet zelden 35 euro neertellen. Ook voor een stoel in theater Carré ben je minimaal een paar tientjes kwijt; soms zelfs 75 euro of meer. En een avondje André Rieu maakt je 50 tot 90 euro lichter. Per persoon, welteverstaan. Daarnaast maak je reis- en parkeerkosten. En natuurlijk gebruik je voedsel en drank in een horecatent, want een eigen voedselpakket meenemen, is in culturele kringen absoluut not done. Dit alles maakt cultureel genieten bijna onbetaalbaar, helemaal als je een heel gezin meeneemt. Hoewel?

Wie zijn entreekaartjes altijd lukraak bestelt, is inderdaad kapitalen kwijt aan cultuur. Maar slimmeriken met geduld, tijd en een PC zijn veel voordeliger uit. Veel cultureel kwaliteitsvertier blijkt namelijk helemaal niets te kosten. Hoe je die buitenkansen vindt? Gewoon, met behulp van google. Door slim en geduldig te zoeken op het web vind je talloze culturele uitjes die je kunt bezoeken voor niets of weinig geld. Het volgende voorbeeld maakt duidelijk hoe je dit aanpakt. Stel je wilt weleens voordelig of zelfs gratis naar het Amsterdamse Concertgebouw. Google dan op concertgebouw+gratis. En ja hoor. Van september tot en met juni kun je in deze wereldberoemde concertzaal vrijwel elke woensdag om 12.30 uur terecht voor een gratis lunchconcert. Zorg dat je ruim een half uur van te voren aanwezig bent, want deze buitenkans is populair. Datzelfde geldt voor de gratis lunchconcerten in het Amsterdamse Nationale Opera & Ballet (voorheen Muziektheater). Die zijn elke dinsdag om 12.30 uur.

Probeer ook eens de zoekcombinatie gratis+theater, want dat is een voltreffer. Hiermee ontdek je op openluchttheater.nl dat je elke vrijdag, zaterdag en zondag gratis welkom bent bij de voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater te Amsterdam. Men gaat wel rond met de pet. Maar de organisatoren zijn tevreden met minimaal één euro. Ook gratis zijn de wekelijkse Sunday Night Jazz sessies in muziekcentrum Badcuyp in Amsterdam (zie badcuyp.nl). En in Muziekgebouw aan ‘t IJ kun je van september tot mei één donderdag per maand terecht voor een gratis lunchconcert (zie muziekgebouw.nl). Verder verzorgt het Amsterdamse Bimhuis elke week minstens één gratis avondconcert, workshop of jamsessie. En het Slottuintheater in de tuin van Slot Zeist is vanaf eind mei (slottuintheater.nl) gratis toegankelijk voor muziek en theatervoorstellingen.

Probeer ook eens te googlen op gratis+museum, gratis+expositie, gratis+cabaret, gratis+concert of gratis+rondvaart. Zelfs gratis+van+gogh levert een leuk rondleiding op. En zoeken op gratis+muziek brengt je op goudentips.org/muziek.html. Daarop staat een lange lijst met gratis dancefeesten, parades, popconcerten en meer. Noteer alle gratis culturele kansen die je aanspreken met daarbij de data, aanvangstijdstippen en websites. Sorteer de gegevens op datum. Dan heb je altijd een voordelig cultureel uitje bij de hand.

Googlen naar gratis cultureel vertier levert natuurlijk niet altijd iets op. Zo leidt de zoekcombinatie rijksmuseum+gratis helaas niet tot een kosteloos kaartje. Ook het Amsterdamse theater Carré is onbereikbaar zonder dat je entree betaalt. Gelukkig zijn er andere manieren om vrijelijk van Rembrandt’s schilderijen en tekeningen te genieten. Kijk eens op googleartproject.com. Via deze website van google kun je zeventien musea van wereldformaat bezoeken, waaronder ons Rijks- en Van Gogh Museum, het Metropolitan museum in New York en de Hermitage in het Russische Sint Petersburg. Via de website kun je in deze musea vrij rondlopen en inzoomen op de kunstwerken. Je kunt ook zoeken op de naam van een kunstenaar. Zoeken op Rembrandt levert 142 van zijn werken op, die je kunt bekijken. De foto’s zijn van topkwaliteit. Ook kun je achtergrondinformatie over de getoonde werken opvragen.

Ook liefhebbers van Indiase kunst kunnen thuis vanachter hun PC’tje gratis hun hart ophalen. Op museumsofindia.gov.in staat de digitale collectie van tien belangrijke Indiase musea. Je kunt zoeken op museum, objecten, materialen, kunstenaars en techniek. Gratis digitaal museumbezoek lukt trouwens ook in ons eigen land. Bijvoorbeeld via rijksmuseum.nl/nl/ontdek-de-collectie, vangoghletters.org/vg en vangoghmuseum.nl/nl/zoeken/collectie. In Parijs kun je voor beeldende kunst terecht op louvre.fr/en/visites-en-ligne. Ook klassieke concerten kun je thuis bijwonen vanachter je PC, namelijk via web.avrotros.nl/cultuur/klassiek/overview/concerten of digitalconcerthall.com. Of gewoon via youtube.com.

Breid je lijst van voordelige culturele uitjes tot slot uit met bekende gratis evenementen en open dagen. Ook deze vind je eenvoudig via het internet. Zoek op Marinedagen, Luchtmachtdagen, Open boerderijdagen van Campina, Museumweek, en de open dagen van instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, technische instellingen of de rechtbank. Ook straatfestivals (google op ‘straatfestival’) en rommelmarkten (google op ‘rommelmarkt’) zijn aanraders. Hou ook de regionale krant of website in de gaten. Vooral ‘s zomers wordt er van alles georganiseerd.

Wie een beetje op de centen let, houdt genoeg geld over om af en toe cultureel uit de band te springen. Gun jezelf een duur kaartje voor een grootse musical, een unieke tentoonstelling, een bijzonder theaterstuk of een concert van een wereldberoemde componist. Geloof verder niemand die over de enorme kosten van cultureel genieten klaagt. Met alle gratis en digitale mogelijkheden bent u knettergek als u zich keer op keer aan culturele uitjes blauw betaalt.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CAPTCHA