Zijn baas deed hem met Kerst driehonderd euro cadeau. Hij had het kunnen verpatsen aan champagne, vuurwerk of feesten. Maar hij kocht een Straat Oudejaarsloten, want dan heb je ‘altijd prijs’. Vervolgens gebeurde het ongelofelijke: hij won. De hoofdprijs. Hij was rijk! Binnen een maand verkaste hij met vrouw en kind van zijn benepen koopetage naar een luxe woonboerderij met vrij uitzicht plus aanlegsteiger. Zijn baan verruilde hij voor een relaxed zzp-bestaan. En zijn tientallen miljoenen liet hij beheren door een grote bank.

En? Leefde deze winnaar nog lang en gelukkig? Reken maar. Want geld maakt gelukkig. En een boel geld nóg gelukkiger. Dit recht evenredige verband tussen geld en geluk bewezen Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en zijn collega Angus Deaton in 2010. Ook de Amerikanen Daniel W. Sacks, Betsey Stevenson en Justin Wolfers trokken deze conclusie, en wel in 2012. Uit de laatste studie blijkt dat rijke Nederlanders gemiddeld gelukkiger zijn dan minder rijke, en dat bewoners van rijke landen tevredener zijn dan mensen uit arme staten. Geen van de onderzoekers vond een grens waarboven extra geld niet meer extra tevreden maakt. Een miljardair is dus meestal gelukkiger dan een miljonair, een miljonair doorgaans tevredener dan iemand met een ton op de bank, en iemand met een ton spaargeld gelukkiger dan iemand die op zwart zaad zit.

Dit maakt het logisch dat zowel arm als rijk graag een loterij gokje zouden wagen. Maar in de praktijk blijken vooral mensen met weinig inkomen en een lage sociale status veel aan loterijloten te besteden. Dit fenomeen geldt wereldwijd, toont onderzoek. Een belangrijke oorzaak blijkt te zijn dat een loterij elke speler dezelfde kans geeft op de hoofdprijs, ongeacht zijn vermogen, inkomen, intelligentie, talenten en sociale klasse. Bij een loterij tel je helemaal mee, ook als je laag op de sociale ladder staat.

Maar extra geld maakt arm én rijk gelukkig. Daarom zouden de ook meer gefortuneerde Nederlanders vaker een loterij gokje moeten wagen. Want tien miljoen euro maakt gelukkiger dan één. En één miljoen tevredener dan een ton op de bank. Daarbij komt dat een lot een piepkleine uitgave is voor iemand die behoorlijk verdient. Grijp dus die kans op de Jackpot. Juist als je al miljonair bent!

Kies wel de loterij met de hoogte prijzenkans. Dat zijn de loten van Staatsloterij XL. Die keren meer van de inleg uit aan prijzengeld dan elke andere loterij, namelijk 66%. Dit tegen zo’n 30 tot 40% bij de BankGiro Loterij, de Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Een Staatslot XL kost €17,50. Hiervoor speel je mee in twee trekkingen: de gewone en een extra XL-trekking.

Natuurlijk, de onbetwiste winnaar in alle loterijen is de Staat zelf. Van elke prijs vanaf €449 gaat 29% kansspelbelasting naar de schatkist, in 2015 was dat ruim een half miljard euro. Daarnaast int de overheid de winst op de Staatsloterij. In 2014 was dat 83 miljoen euro. Maar de Staat is van ons allemaal. En zo verspreidt iedere loterijspeler -arm of rijk- een golf van welvaart en geluk onder de mensen. Want ongeacht of je zelf wint, gaat een deel van de totale inleg naar ontvangers die het heel goed kunnen gebruiken. Die winnen dus wel een prijs. Op jouw lot valt dus eigenlijk altijd een prijs. Je weet alleen niet wie de gelukkige is. Maar zo hoort het ook, want het spreekwoord zegt: Doe wel en zie niet om.

De spaarloterij

In 2009 introduceerde de Amerikaanse staat Michigan het spaarprogramma “Save to Win”: hoe meer je daarin spaarde des te groter je kans op een flinke loterijprijs. Vooral Amerikanen met lage inkomens maakten er gretig gebruik van. Zorgt een spaarloterij dus dat mensen meer gaan sparen? Sterk bewijs daarvoor biedt Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uit 2014. De kans op een prijs blijkt sparen aantrekkelijker te maken dan alleen spaarrente. Dit effect is het grootste bij mannen en bij mensen die al meespelen in loterijen. Zo’n spaarloterij zou een aantrekkelijk spaarproduct kunnen zijn voor een bank. Of een nieuwe loterijvorm bij de Staatsloterij.