Afvallen en lang jong en gezond blijven. Volgens schrijver en arts Kris Verburgh staat en valt dat met wat je eet en drinkt. In zijn boek ‘De voedselzandloper’ noemt hij zes categorieën voedsel waarvan we minder zouden moeten consumeren en zes alternatieven waar we juist meer van moeten nuttigen. Voorbeelden van beide types rangschikt hij in een kleurige zandloper op posterformaat. Hang die op je keukendeur, en dagelijks zie je in één oogopslag wat je voor je gezondheid moet doen en laten.

Wat zou zo’n zandloper ideaal zijn voor geldzaken! Want vroeg of laat raken we allemaal (een keer) het spoor bijster in de consumptiejungle of het financiële woud. Een geldzandloper kan dan levensreddend zijn. Eén blik erop, en je weet wat je moet doen. Zo’n wegwijzer zou er als volgt uit kunnen zien.

Op de bovenste trede staan zaken waarvan we weten dat ze ongezond en onnodig zijn, maar die we tóch massaal consumeren. Bij de voedselzandloper zijn dit drinkyoghurt en frisdrank. Het equivalent daarvan op de geldzandloper zijn: woekerpolissen die ongestoord doorlopen, sparen en lenen tegelijk, of verzekeringen waar je niks aan hebt zoals de zinloos-geweldverzekering, de pechhulp(thuis)verzekering en de catastrofeverzekering. De betere alternatieven spreken voor zich. Los kredieten af met spaargeld, laat je woekerpolis ontwoekeren en haal de bezem door verzekeringen en andere vaste lasten.

Op trede twee van Verburgh staan brood, aardappelen, pasta en rijst. Van dit voedsel denkt de massa ten onrechte dat het heel gezond is. Op de geldzandloper geldt dit precies zo voor het koophuis met (aflossingsvrije) hypotheek, te dure huisbeleggingsfondsen van vermogensbeheerders en banken, of op eigen houtje beleggen op de beurs. Betere keuzes zijn: de kosten en risico’s van het koophuis afwegen tegen huren, aflossen op de hypotheek, en beleggen in voordelige indexfondsen die risico’s maximaal spreiden.

Dan trede drie. Verburgh wijdt die aan fast food, rood vlees en gefrituurde happen. Voor velen zijn ze onweerstaanbaar, maar ze slopen je gezondheid op de langere termijn. In geldzaken gaat dat op voor financiële gemaksproducten als beleggen met ‘garantie’ in windmolens, schepen, vakantiehuisjes, antieke alcoholische dranken, grond, Duitse appartementen et cetera. Het voorgespiegelde rendement is hoog, maar de kosten, de risico’s en uw rechten zijn ondoorgrondelijk. Menigeen verloor zijn financiële gezondheid eraan. Kies liever sparen, indexbeleggen of investeren in iets dat u door en door kent.

Op trede vier van de voedselzandloper staan snoep, koek, gebak en ijs. Die zoetigheden consumeren we dagelijks, terwijl ze ongezond en verslavend zijn. Op de geldzandloper geldt dat voor consumptieve kredieten, afbetalingsregelingen, impulsaankopen en het gespreid afbetalen van creditcardschuld. De gezonde alternatieven zijn helaas weinig sexy: besparen, consuminderen, budgetteren en bijverdienen.

Op trede vijf zet Verburgh Omega-6-rijke oliën zoals margarine, boter en vette sausen. Die gaan erin als koek, maar in flinke hoeveelheden verhogen ze potentieel dodelijke ziektes zoals een hoog cholesterolgehalte of kanker. Ook de geldzandloper heeft zo’n riskante vijfde trede. Hier vindt u de oplichters, onzinverkopers en bedrijven met een groter oog voor hun winst dan voor het klantbelang. De remedie? Een gezond wantrouwen. Geloof niks voordat je het tot op het bot uitgeplozen hebt.

Trede zes tot slot reserveert Verburgh voor medicatie. Want we slikken als gekken, maar het kost een boel en niet altijd word je er gezonder van. Het equivalent op de geldzandloper zijn financieel planners en hypotheekadviseurs. Hun diensten kosten een rib uit je lijf, terwijl je met een beetje uitzoekwerk en boerenverstand financieel het langst fit en gezond blijft.

Tien gezonde financiële gewoontes

1.Werk aan financiële kennis.

2.Concentreer u op wat u overhoudt in plaats op wat u verdient.

3.Inventariseer regelmatig wat u bezit en schuldig bent.

4.Ken uw financiële zwakheden

5.Investeer in uzelf

6.Vergroot financieel zelfvertrouwen door zelf dingen uit te zoeken

7.Verzeker alleen grote risico’s

8.Regel familiaire geldzaken zoals een testament of een samenlevingscontract

9.Blijf angst en hebzucht de baas

10.Wees inventief en vermijd standaardoplossingen.