Met een liefdespartner deel je, naast geluk en verdriet, ook geldzaken. Dat laatste valt niet altijd mee. Want royale types vallen op planmatige personen, terwijl financiële piekeraars kiezen voor losbollen. Op zich is zo’n combi van uitersten een prima idee. De een zorgt immers voor de lol, terwijl de ander de toekomst in de gaten houdt.

Toch kan verschillend geldgedrag leiden tot nare botsingen. Want tegelijk met de verliefdheid verdwijnt vaak het begrip voor afwijkend gedrag van de partner. We willen weer leven naar wat we zelf financieel normaal vinden. Daar samen over praten, is meestal moeilijk, want financiële emoties zitten diep. Maar wie irritaties over geld niet oplost, koerst af op geheimen, leugens en slinkend vertrouwen. Dat kan het begin van het einde van een relatie zijn.

Goede en eerlijke afspraken kunnen ellende voorkomen. Maar een vast recept daarvoor is er niet. Want je hebt kleffe koppels en LAT-relaties, jonge en oudere partners, partners met een bedrijf, een derde huwelijk, een groot vermogen of kinderen uit vorige verhoudingen, en ga zo maar door. Al die koppels moeten afspraken maken die bij hen passen. Hoe je dat doet? Laat je inspireren door zeven manieren om geldzaken in een relatie te regelen.

1.Ieder voor zich: De partners hebben hun eigen rekening en uitgaven. Dit kan passen bij prille of LAT-relaties, maar werkt ook als één partner veel schulden heeft of een bedrijf (wil beginnen). “Ieder voor zich” kan ook een uitkomst zijn als het vermogen van een of beide partners erg complex of omvangrijk is.

2.Alles op één hoop. Dit is een oplossing voor koppels die langdurig bij elkaar willen blijven, interesses delen, een overzichtelijk financieel leven leiden en dezelfde financiële doelen hebben.

3.Elk evenveel bijdragen. Dit kan hét systeem zijn voor wederhelften die ongeveer evenveel verdienen en graag onafhankelijk willen blijven. Gezamenlijk betalen ze bijvoorbeeld de woonlasten, boodschappen en vakanties. Over overige uitgaven beslissen ze zelf.

4.Om en om betalen en sparen. Dit is een model voor maatjes die beide willen studeren, maar dat niet kunnen betalen. Eerst leven ze van het inkomen van partner A en sparen ze het inkomen van B. Is genoeg gespaard, dan gaat B studeren. Als B daarna aan het werk gaat, kan het koppel inkomen A sparen, totdat ook A kan studeren.

5.Bijdragen naar inkomen. Dit is een prima systeem als de inkomens of levensstijlen van twee partners verschillen. Eén van beide heeft bijvoorbeeld een dure hobby of een eigen bedrijf, waarin hij/zij veel investeert.

6. Going Dutch: elk betaalt de eigen kosten. Dit kan werken voor samenwoners die wel een huis delen, maar geen liefdespartners zijn. Of in situaties waarin de ene partner niet wil betalen voor de dure hobby van de levensgezel, zoals luxe reizen, designer tassen verzamelen of oldtimers opknappen.

7. Op zijn Japans. De ene partner beheert het hele inkomen en geeft de ander zakgeld. Dit model, wat vroeger veel voorkwam, kan een uitkomst zijn als een van de partners niets weet van geldzaken of (tijdelijk) niet met geld kan omgaan.

Een passende methode voorkomt bonje, maar is geen garantie voor eeuwig geluk. Elke financiële relatie staat en valt met openheid en vertrouwen. Als dat ontbreekt, werkt geen enkel systeem.