Droom je dan weleens van een sabbatical of een wereldreis? Zo’n trip waarbij je maanden tot zelfs een jaar lang over de aardbol zwerft, ondergedompeld in vreemde culturen, ver weg van collega’s, bazen, opdrachtgevers, reorganisaties en regenachtige dagen thuis? Aantrekkelijk, nietwaar? Helemaal als je werknemer bent. Want 40 procent daarvan is niet tevreden met haar of zijn baan, bleek deze zomer uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex. Maar ontslag nemen en/of een tijdje luieren is (te) duur. En mogelijk een carrièrebreker. Want bij thuiskomst is je oude werkplek vaak opgevuld, geschrapt of ingepikt door een collega. Hoe vervolg je je loopbaan met een sabbatical-gat in je CV?

Door tobberijen over je inkomen lijkt een reis over de aardbol vooral weggelegd voor studenten met een rugzak of gepensioneerden met heel veel geld en tijd. Lijkt, want het internet heeft de wereldreis financieel en organisatorisch bereikbaar gemaakt voor velen. Bij het nieuwe wereldreizen combineer je je tocht over de aarde met vrijwilligerswerk. Zo’n werkadres vind je via bemiddelingswebsites als Workaway.info, Helpx.net of Wwoof.net. Vragers en aanbieders van vrijwilligerswerk over de hele wereld kunnen elkaar daar vinden.

Bij je aanmelding beschrijf je je vaardigheden. Daarna zoek je een geschikte job. Bijvoorbeeld meehelpen in een studentenherberg in Mexico in ruil voor onderdak en eten. Of vier uur per dag assisteren op een kindercrèche in Tanzania. Wie weet is tuinonderhoud bij een Frans kasteel uit de 18e eeuw iets voor jou. Je kunt ook selecteren op klussen waar jij speciaal goed in bent, zoals boekhouden, werken met computers, tuinieren, bouwen, schoonmaken et cetera. Ook kun je de ervaringen van andere vrijwilligers bij een bepaald adres nalezen. En door de vragers van vrijwilligerswerk te mailen kun je uitvissen of het klikt, en afspraken maken.

Bij Workaway is de standaard werkafspraak dat je, in ruil voor eten en een kamer, vijf dagen per week vijf uur per dag aan de slag gaat. Een tweejarig lidmaatschap van Workaway kost 23 euro voor een alleenstaande en 30 euro voor koppels en vrienden. Voor de aanbieders van vrijwilligerswerk is de website gratis. Bij Helpx.net kun je, net als bij Workaway, een profiel aanmaken en berichten sturen naar gastheren en -vrouwen waarvoor je vrijwilligerswerk zou willen doen. De standaard werkafspraak van HelpX.net is 4 uur per dag in ruil voor kost en inwoning. Het lidmaatschap is 20 euro voor twee jaar, ongeacht of je een enkele persoon, een koppel of vrienden bent. Ook deze website is gratis voor de aanbieders van werkplekken. Daarom vind je veel dezelfde aanbieders op zowel HelpX als op Workaway. Lidmaatschap van beide sites is dus niet zo nuttig.

Voor vrijwilligerswerk op biologische, kleine boerderijen kun je terecht op Wwoof.net. WWOOF is kort voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Je krijgt er onderdak en voedsel in ruil voor 4 tot 6 uur vrijwilligerswerk per dag. Lidmaatschap kost 0 tot 56 euro per land. En daar ga je, op naar een biologisch, idealistisch bedrijfje in Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Amerika, Hawaii of waar dan ook. Het resultaat is avontuur, werkervaring, talenkennis, een sociaal netwerk en een boel levenservaring. Dat is een absolute aanwinst voor je CV.