Volgens een recent marktonderzoek heeft een doorsnee vrouw 103 kledingstukken in de kast liggen. Toch kampen veel dames met het gevoel dat ze niets hebben om aan te trekken. En dus gaan zes op de tien vrouwen er regelmatig op uit om de kledingberg in hun kasten aan te vullen, waardoor nóg meer kleding ongebruikt blijft liggen. Tot overmaat van ramp leidt ook het verlangen naar nieuw schoeisel vaak tot miskopen. De doorsnee mevrouw blijkt maar liefst 23 paar schoenen te bezitten, toont een marktstudie van deze zomer. Maar acht van die 23 paren dragen de dames helemaal nooit, terwijl nog eens acht paren nauwelijks uit de kast komen. Herken je dit? Of herken je het bij je een vriendin, collega of familielid? Dat is het hoog tijd om te gaan ‘shoppen op zolder’. Shoppen op zolder betekent dat je je kleding en schoenen niet kiest uit een (web)winkel, maar uit wat je zelf of een ander nog heeft liggen, staan of hangen. Een prettig bijverschijnsel van shoppen op zolder is dat het jezelf en anderen veel geld kan besparen. Er zijn drie variaties, waar je vandaag meteen mee aan de slag kunt.

  • Shoppen in je eigen kasten
  • Anderen laten shoppen in jouw kasten
  • Shoppen in andermans kasten

Shop in je eigen kasten

Opruimen betekent vaak dat we spullen wegstoppen in kasten of dozen. Daarmee verplaats je een probleem. Want als je zo’n kast of doos opent, ontstaat er keuzestress. Wat moet je kiezen? En, waar lag dat ook al weer? Dat probleem groeit met elk nieuw aangekocht kledingstuk. Want nee, je gaat echt niks meer doen met dat te krappe leren rokje. Of met die trui waarvan de kleur je niet staat. Je moet ervan af. Maar hoe? Wie googlet op opruimen, vindt talloze opruimtips. Ikzelf heb een 15 minuten plan voor je: Gooi simpelweg alle kleding uit je kast. Leg, hang of zet alleen die items terug die je zeker nog gaat dragen. Stop de rest meteen in vuilnisbakzakken, en knoop die stevig dicht. Met die zakken vol kleding ga je anderen blij maken, zoals het Leger des Heils, familie of vrienden.

Laat anderen shoppen in je kasten

Wat jij niet meer gebruikt, kan het favoriete kledingstuk worden van een ander. Nodig een aantal zussen of vriendinnen uit voor een kledingsruilfeestje. Elke genodigde neemt al haar overtollige kleding en schoenen mee, om die te ruilen tegen ‘nieuwe’ items. Wees wel kritisch. Anders kom je thuis met nog meer spullen dan je hebt weggedaan. Je kunt ook anderen indirect laten shoppen in jouw kasten door je mooie (merk)items te verkopen op marktplaats.nl. Dan hou je er nog wat euro’s aan over.

Shop in andermans kasten

‘Winkelen’ in de kast van een ander kan op verschillende manieren. Misschien mag je bij een (sjieke) zus of vriendin kleding uitzoeken, die zij niet meer gebruikt. Je kunt ook proberen om op marktplaats.nl tweedehands (merk)items te scoren. Of google op tweedehandskleding. Je vindt dan een eindeloze rij (web)winkels waar je terecht kunt. Je spullen daar aankopen is best hip, als je het ‘vintage’ noemt in plaats van tweedehands. En je portemonnee vaart er wel bij. Evenals het milieu.