Veel dieren leven ofwel in groepen of in hun eentje. Maar de Westerse mens doet beide. Bijna twee van de drie Nederlanders leven samen met minimaal één ander. De rest leeft solitair, net als schorpioenen, tijgers en beren. Die laatste groep, de alleenstaanden, groeit trouwens in omvang. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het aandeel alleenstaanden in 2060 gestegen zijn tot maar liefst 43%. Daarvan kun je denken wat je wilt, maar financieel gezien is solitair leven geen slimme zet. Een eenling draait in zijn eentje op voor woonlasten, energie, telefoon, internet, de auto et cetera. En dat tikt aan. Een tweepersoonshuishouden is qua levensonderhoud tientallen procenten voordeliger uit dan twee alleenstaanden, becijferde het CBS ooit. Kortom: je beste belegging zit naast je op de bank.

Die money machine zou elke partner moeten koesteren en vertroetelen. Toch vliegen veel stellen elkaar regelmatig in de haren over geld, vooral als ze nog jong zijn. Hij vindt bijvoorbeeld dat zij teveel shopt. Of andersom. Hij wil nu genieten, en zij sparen voor pensioen. Hij moet alimentatie betalen, en zij niet. Wie nog in de roze liefdeswolk verkeert, denkt dat het vanzelf goed komt. Maar bij je eerste ruzie gaat het irriteren dat hij bulkt van het geld, terwijl zij niks overhoudt. Of stoort het dat zij in nagelstudio’s hangt, terwijl de huishoudrekening dieprood kleurt.

Duidelijke en eerlijke afspraken kunnen onmin voorkomen. Maar een vast recept is er niet. Want je hebt kleffe koppels en LAT-relaties, jonge en oudere partners, partners met een bedrijf, een vijfde huwelijk, een groot vermogen of kinderen uit vorige verhoudingen, en ga zo maar door. Maar elk systeem is beter dan geen systeem. Je kunt kiezen uit zeven methodes.

1.Alles op één hoop. Dit werkt voor koppels die langdurig bij elkaar willen blijven, interesses delen, een overzichtelijk financieel leven leiden en dezelfde financiële doelen hebben.

2.Bijdragen naar rato van het inkomen. Dit is een prima systeem als de inkomens van twee partners verschillen.

3.Ieder voor zich (elk een eigen rekening en uitgaven) is geschikt voor prille of LAT-relaties, als het vermogen van een of beide partners erg complex of omvangrijk is, als één partner veel schulden heeft of een bedrijf (wil beginnen), of als de ene partner niet wil betalen voor de dure hobby van de levensgezel.

4.Elk evenveel bijdragen. Dit kan hét systeem zijn voor wederhelften die ongeveer evenveel verdienen en graag onafhankelijk willen blijven.

5.Om en om betalen en sparen. Dit is een model voor maatjes die beide willen studeren, maar dat niet kunnen betalen. Eerst leven ze van het inkomen van A en sparen ze het inkomen van B. Is genoeg gespaard, dan gaat B studeren. Als B daarna gaat werken, kan het koppel zijn inkomen sparen, totdat ook A kan studeren.

6.Going Dutch: elk betaalt de eigen kosten. Dit kan werken voor samenwoners die een huis delen, maar geen liefdespartners zijn.

7.Op zijn Japans. De ene partner beheert het hele inkomen en geeft de ander zakgeld. Dit model, dat vroeger veel voorkwam, kan een uitkomst zijn als een van de partners niets weet van geldzaken of (tijdelijk) niet met geld kan omgaan.

Kies samen een systeem, maar weeg niet elke euro op een goudschaaltje. Denk vooral wat vaker, als je naar je partner kijkt: Hallo, goudmijn. Dat verzacht irritaties en redt je relatiewinst van tientallen procenten per jaar.

Als zij meer verdient

Volgens Farnoosh Torabi, schrijfster van het boek ‘When she makes more’, zijn financiële afspraken een emotioneel mijnenveld als zij meer verdient dan hij. Zorg dat zijn ego geen deuk oploopt, tipt ze. Vraag oprecht om zijn advies en hulp (ja, ook als je denkt zonder te kunnen). Zorg ook dat hij meebeslist en meewerkt aan de gezamenlijke geldzaken, bijvoorbeeld door betalingen te regelen. Laat hem demonstratief betalen (met jouw pinpas) als de kritische buitenwereld toekijkt. Geef hem daarnaast inzicht in jouw geldzaken –want stel dat je overlijdt. Denk tot slot niet dat jij het vetorecht hebt, omdat jij (meer) betaalt. Deel de macht.