In 2014 ging het verhaal dat alle Nederlanders samen jaarlijks 1,9 miljard euro belastinggeld lieten liggen, omdat ze aftrekposten negeerden zoals die voor alimentatie, giften, specifieke zorgkosten en monumenten. Misschien was dat nieuws wat overdreven, maar een feit blijft dat ons belastingstelsel een jungle is van voordeel- en verbodsregels. Zonder belastingkennis en –interesse kun je geld laten liggen.

Maar wie duikt er graag in fiscale regels? Wat is er –behalve het financiële voordeel- lollig aan het optimaliseren van fiscaal partnerschap, de eigenwoningregeling, de aanslaggrens, aftrekposten voor kinderen, ziekte- en studiekosten? Wie goochelt graag met aftrekbare reiskosten, toeslagen, weekenduitgaven gehandicapten, giften, alimentatie of het ‘restant persoonsgebonden aftrek’? Een normaal mens is wars van belastingaangiftes. Daardoor gaan er flink wat lukraak akkoord met wat de fiscus vast invult. Niet doen! De belastingdienst is geen adviseur, maar een belastinginner; een wolf in schaapskleren dus, aan de andere kant van het loket.

Wie helpt je dan wel om elke fiscale kans mee te pikken? En dan liefst zonder dat je op hoge kosten wordt gejaagd? Nou, je kunt beter vragen: wie niet? Voordelige en zelfs gratis belastinghulp vind je overal. Wie van toeten nog blazen weet, kan aankloppen bij zijn vakbond, ouderenbond, gehandicaptenorganisatie, formulierenbrigade of gemeente. En wie het naadje van de kous wil weten, duikt in een belastinggids. Er zijn er drie: die van Elsevier, die van Kluwer en de belastinggids van de Consumentenbond.

Het internet is een ware grabbelton van gratis en voordelige aangiftehulp. Zo bieden de websites van belastingadviseurs en publieksbladen gratis tips. Evenals die van kranten, de publieke omroep, hypotheekadviseurs, pensioenfondsen, banken, financieel planners, het Nibud, wijzeringeldzaken.nl, vakbonden en ga zo maar door. Ook gratis is de smartphoneapp FiscAlert Aangiftetips 2016. Deze biedt: een checklist voor de aangifte, een top-10 van aangiftetips, tien vragen en antwoorden plus een rekentool om wisselende inkomens over de jaren 2013, 2014 en 2015 te middelen.

Wie de aangifte wil uitbesteden, kan tegenwoordig voordelig digitaal belastingadvies inhuren. Bij belastingbutler.nl krijgen twee fiscale partners voor €89 een telefonisch consult en een geoptimaliseerde aangifte, die voor hen wordt ingediend. Concurrent bokks.nl vraagt zelfs maar €25 voor een optimale verdeling van vermogen en aftrekposten tussen partners, automatische checks of je niks vergeten bent, en hulp bij vragen en bezwaar.

Een van de mooiste manieren om belasting te besparen is de middelingsregeling. Op grond hiervan mag je belastbare inkomens over drie aaneengesloten jaren uitsmeren. Stel dat je in 2014 en 2015 zo’n €3.000 verdiende, maar in 2016 ineens €37.000, dan zal middelen waarschijnlijk geld opleveren. Zo’n situatie kan zich voordoen als je recent bent begonnen aan je eerste baan. Maar ook als je niet een heel jaar van januari tot december hebt gewerkt of slechts enkele dagen per week. Denk verder aan middeling als je gestopt bent met werken, AOW’er bent geworden, flink minder winst hebt gemaakt, onbetaald verlof hebt genoten of een andere inkomensdip hebt doorgemaakt.

Je kan pas middelen als je de definitieve aanslagen van de drie te middelen jaren binnen hebt. Maar je kunt er nog tot drie jaar nadat het belastbaar inkomen over het laatste middelingsjaar definitief is vastgesteld om vragen. Middeling kan dus nog als je al jaren met werken bezig bent! Op belastinghelden.nl/middeling kun je het voordeel van middeling gratis berekenen. Daarna krijg je een anoniem of gepersonaliseerd verzoek tot middeling aan de Belastingdienst gemaild. Even printen, versturen en innen maar. Zo zorg je eigenhandig dat de fiscus je aangifte écht leuker maakt.

Slim schuiven met spaargeld

Slim schuiven in de aangifte kan soms veel besparen. Stel je hebt AOW, spaargeld, een fiscale partner en een verzamelinkomen van net boven de €35.949. Mogelijk kun je dan iets meer vermogen toedelen aan je partner, zodat je verzamelinkomen onder de €35.949 zakt. Dan stijgt je ouderenkorting namelijk van €70 naar €1.187. Je kunt soms ook nog zorgen dat ook je AOW-partner met een laag inkomen de hoge ouderenkorting krijgt: deze krijg je namelijk alleen als je voldoende belasting over je eigen verzamelinkomen betaalt. Als verder schuiven met vermogen daarvoor kan zorgen, kan het totale voordeel van een koppel oplopen tot €1.117 plus €1.187 = €2.304 netto!