De rijken worden rijker door zich armer voor te doen. En de armen armer door zich rijker voor te doen. Dit blijkt uit het wereldberoemde boek The Millionaire Next Door dat de Amerikaanse onderzoekers Thomas Stanley en William Danko in 1996 publiceerden. Na zo’n vijftien jaar interviews en analyses stelde dit koppel dat de gemiddelde rijkaard er niet uitziet als een miljonair, niet eet als een miljonair, zich niet gedraagt als een miljonair en geen chique naam heeft. De meeste rijken vallen niet op. Ze hebben een bedrijf of een paar winkels, zijn één keer -en nog steeds- getrouwd, wonen levenslang in hetzelfde huis en zijn verstandige beleggers. Maar vooral: miljonairs zijn zuinig en hebben het liefst een nóg zuiniger partner. Ze pronken nooit met dure spullen, lenen nooit voor consumptieflauwekul, hoeven zich nauwelijks te verzekeren en weten hun vermogen verstandig te laten groeien. Zo worden de rijken rijker.

Dit in tegenstelling tot veel minima. Hun baan betaalt matig, ze kampen met geldzorgen of tekorten, snappen weinig van geldzaken, en balen van de meewarige manier waarop beter gesitueerden naar hen kijken. Om er toch bij te horen, koopt een minder welgestelde vroeg of laat een televisie of meubelstuk op duur krediet. Maar het brengt niet het geluk waarop men hoopte. Integendeel. Door de lening zakt de arme verder weg in het moeras van tekorten, aanmaningen, financieel gepieker en uitzichtloosheid. En zo wordt, wie voor een dubbeltje geboren is, helaas vaak geen kwartje.

Rijk wordt een mens niet door wat hij verdient, maar door wat hij niet uitgeeft. Henry Ford, autofabrikant, 1863-1947

Toch zijn niet alleen een mager inkomen en weinig geldkennis debet aan financieel getob. Ook je opvattingen over geld en bezit kunnen je geldsituatie krap houden. Want onze opvattingen over geld nemen we in onze vroegste jeugd kritiekloos over van onze opvoeders en omgeving. Daardoor blijven die ideeën, net als politieke sympathieën, vaak levenslang onveranderlijk en onaangetast. De Amerikaanse auteur T. Harv Eker noemt deze onbewuste denkwijze over geld je ‘financiële blauwdruk’. Dat zit niet in je genen, maar word je aangeleerd. Was pa gokverslaafd? Vonden je ouders de rijken hebzuchtige varkens? Klaagden ze over hun inkomen en schulden? Mochten jullie niet praten over geld? Dan associeer jij geld met moeilijkheden, pijn of een taboe. Onbewust distantieer je je van het slijk der aarde. Financieel succes zit er dan niet in. 

Dus hoe denk jij over geld? Waarschijnlijk ongeveer hetzelfde als je ouders, eventuele kinderen, en misschien zelfs de kleinkinderen. Want financiële overtuigingen zijn voor het nageslacht besmettelijker dan Ebola. Denk daar eens aan als je als ouder negatieve dingen over geld en inkomen roept. Het kan bepalen hoe rijk of arm je nazaten door het leven zullen gaan.