De film ‘Friends with Money’ uit 2006 portretteert vier vriendinnen van rond de veertig: Franny, Christine, Olivia en Jane. Ooit waren ze financieel elkaars gelijken. Maar tegenwoordig komt Olivia moeizaam rond van schoonmaakklussen, terwijl Franny, een succesvol schrijfster, twee miljoen dollar kan doneren aan een basisschool. ‘Geef het geld liever aan Olivia!’, roept Jane verontwaardigd als de vier samen dineren. Iedereen lacht ongemakkelijk, en snel verandert het viertal van onderwerp. Want geld weggeven aan een armlastige vriend? In een film lijkt het een optie, maar in het echte leven doen we dat niet. Stel je wint zes miljoen euro in de Staatsloterij. Deel je dat geld met een boezemvriend die sappelt? Of stel je verkoopt je bedrijf voor miljoenen. Betaal je de probleemschulden van een vriendin? Volgens onderzoekers is de kans daarop vrijwel nihil. Sterker: zodra de welvaart van vrienden uiteen gaat lopen, verwatert het contact. Het botert niet tussen mensen van wie de financiële slagkracht verschilt.

Praat nooit over geld met mensen die meer of minder bezitten dan jij. John Whitehorn, Amerikaans psychiatrisch docent (1894-1974)

De politiek correcte opinie luidt dat elk mens gelijk is. Maar in de praktijk bepaalt koopkracht in hoge mate met wie we socialiseren. Een ontluisterend beeld hiervan geeft een peiling afgelopen juli onder duizend Britten. Bijna de helft van de ondervraagden gaf toe zich bewust te omringen met vrienden met evenveel bestedingsruimte. Van de rijkere Britten zeiden vier van de tien zelfs dat ze de banden hadden verbroken met vrienden die moeilijk konden rondkomen. Van hen voelde ruim een derde zich boven die armere vrienden verheven. Anderzijds zoeken minima ook niet snel vriendschap met rijken. Want wanneer rijk en arm samen zijn, ontstaan vaak ongemakkelijke situaties bij het splitsen van restaurantrekeningen of het plannen van uitjes en vakanties. Nóg sterker dan inkomen beïnvloedt vermogen onze vriendschappen. Dat blijkt uit onderzoek door de Israëlische economen Guy Kaplanski en Haim Levy onder 550 beleggers in Amerika, Duitsland, Israël, Turkije, Hong Kong en China. Het onderzoeksduo ontdekte dat maar drie van de honderd beleggers blij dan wel verdrietig zijn voor hun vrienden als die beleggingssucces of -verlies boeken. De meeste mensen balen juist als ze ontdekken dat hun vrienden succesvoller beleggen dan zij. Een schokkende driekwart van de respondenten gedroeg zich zelfs vijandig tegenover vrienden die meer beleggingswinst behaalden dan zij. Geen enkele van de ondervraagden was trouwens bereid geld weg te geven aan een vriend. Kaplanski en Levy concluderen dat vriendschap een dubieus begrip is. Volgens hen kunnen we maar beter niks weten over de vermogenspositie van onze ‘vrienden’. Die onwetendheid had ook in de film ‘Friends with money’ een heilzaam effect: Schoonmaakster Olivia krijgt een relatie met een opdrachtgever waarvan ze aanvankelijk niet weet dat hij steenrijk is. Dat blijkt niet alleen haar liefdesleven, maar ook haar vriendinnenclub te redden. Door haar relatie stijgt Olivia’s financiële status met stip. Daarna loopt het contact met haar welgestelde vriendinnen weer als een trein.

Over alle do’s en don’ts in geldzaken…..

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je vandaag nog werk van je eigen financiële zekerheid kunt gaan maken. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. Informatie en bestellen →