De start van de kredietcrisis ligt ruim tien jaar achter ons, en de economie is weer lekker op dreef. Toch heerst er doemdenken en onbehagen. Google maar eens op “new financial crisis” en over je scherm rollen talloze bevestigende opinies. Belanghebbenden van divers allooi waarschuwen voor zeepbellen, een omgekeerde rentecurve, inflatie, een wereldwijde kredietluchtbel, financieel wantrouwen, cyberaanvallen en uiteraard de instorting van de effectenbeurzen. De een predikt een diepe recessie, een volgende de grootste wereldwijde geldcrisis allertijden in 2020, of het einde van de huidige financiële orde. Hoe dan ook, het klinkt niet best. Krijgen ze gelijk? En zo ja, hoe overleef je zoiets?

Eén ding is zeker: Geen enkele verzekeraar biedt een anticrisispolis die je immuun maakt voor toekomstig inkomensverlies, een beurscrash, inflatie, een smeltend pensioen, een torenhoge hypotheekrente, een huizenprijzenslag en/of deflatie. En dat is maar goed ook, want de premie zou onbetaalbaar zijn. Economische dips komen en gaan namelijk met de regelmaat van de klok. Het zijn natuurverschijnselen waar nauwelijks aan te ontkomen valt. Dat valt af te leiden uit het rapport Systemic Banking Crises Revisited (2018) van het IMF. In deze studie staan alle systeembankencrises waarin landen, regio’s en werelddelen verzeild raakten tussen 1970 en 2017. Het zijn er totaal 151. Gemiddeld bijna 3 per jaar!

Het woord crisis wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden. John F. Kennedy, Amerika’s 35e president (1917-1963)

Nu niet bang worden, want angst is een slechte raadgever. Je vertrouwt jezelf niet meer. En voor je het weet, zoek je informatie, advies en bescherming bij toekomstvoorspellers en goeroes. Dat is zinloos, want onverwachte toekomstige gebeurtenissen zijn per definitie onvoorspelbaar. Anders waren ze al in de statistieken verwerkt. Hoho, roept er nu iemand, maar goeroe X en econoom Y hebben de kredietcrisis wél voorspeld. Ach, zulke gelukstreffers zijn statistisch simpel verklaarbaar. Vraag 1.000 beleggingsexperts of de AEX-index deze maand stijgt of daalt. Pakweg de helft krijgt gelijk. Die 500 winnaars vraag je begin november hetzelfde. En jawel, 250 gokken goed. In december zijn er 125 kenners met zienersgaven, in januari 62 en in februari 31. Eind maart zal blijken dat 15 ‘experts’ zes keer op rij juist voorspelden. Die gaan door voor helderziende, maar zijn gewoon mazzelaars.

Trouwens, zelfs als een voorspelling wél klopt, heb je er niets aan als individu. Een vooruitblik betreft altijd gemiddelden en totalen. Men roept dat dé aandelenkoersen zakken, dé inflatie stijgt, het deflatiespook ontwaakt, de rente klimt, de werkloosheid stijgt of de huizenprijzen wegglijden. Maar niet iedereen is afhankelijk van arbeidsinkomsten of effectenprijzen. Niet iedereen heeft schulden, een loodzware hypotheek of een te dure auto. Niet elke Nederlander zit krap. Of werkt op een nulurencontract. Er zijn maar twee zaken die je opbreken in crisistijden: tekort inkomen en/of teveel schulden. Koester dus je verdiensten, schrap uitgaven, spaar meer en los schulden af. Zo bouw je aan een warme schuilkelder, die je redt als de volgende crisis plotseling in je huiskamer staat.

Hoe je die warme schuilkelder bouwt….

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je vandaag nog werk van je financiële zekerheid kunt gaan maken. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. Informatie en bestellen →