Alle Nederlanders samen doneren jaarlijks 2,6 miljard euro aan geld en goederen aan goede doelen. Plus ruim 800 miljoen euro via nalatenschappen en kansspelen. Het totaal van 3,4 miljard euro komt neer op een goedgeefsheid van gemiddeld 436 euro per huishouding per jaar.

Economisch gezien, lijkt geld weggeven tegennatuurlijk. Voor je gift krijg je immers niks in ruil. Maar psychologen en hersendeskundigen weten beter. Generositeit mag dan financieel niks opleveren, het is wel uiterst belonend voor je geest en lijf. De oorzaak zit in ons brein. De evolutie heeft onze hersenen zo ingericht dat we geneigd zijn om anderen te helpen. Dat is nuttig, want mensen zijn sociale wezens, die elkaar hard nodig hebben. Het raakt ons als een kind ziek is of in nood. Door die empathie komt in de hersenen het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dat vermindert stress, maakt blij en bevordert generositeit. We willen geven. En nog meer geven, want het voelt zo goed. Daardoor gaan naast oxytocine ook de neurotransmitters dopamine en serotonine stromen. De drie samen zijn onze gelukshormonen. Telkens als we anderen tijd, geld, hulp of advies geven, maakt dit trio ons blij, relaxed, gelukkiger en zelfs gezonder. Filantropie is eigenlijk een prachtig alternatief voor antidepressiva.

Het schenken van geld getuigt van gulheid. Het schenken van tijd getuigt van liefde. Ninon de Lenclos, Frans courtisane (1620-1705)

Althans, mits je donatie goed terechtkomt. Dat ging recent mis bij de stichting Droomwens, dat giften vergaarde voor het getraumatiseerde kind. Helaas stal en vergokte directeur Koos van G. acht ton uit de stichtingskas. Acht ton! Blijkbaar prikkelt de combi ‘zielig kind’ plus droomwens onze goedgeefsheid zoals cocaïne het zelfvertrouwen. Het internet grossiert dan ook in stichtingen die deerniswekkende kinderen of hun ouders willen opvrolijken, zoals Kinderdroomwens, Dreamscycle, Homeofhopesanddreams, Droomdag, ExitingDreams, Dreams4you, House of Dreams Foundation, Wensdroom Moerdijk, Kindervliegdroom, Dromen zonder beperking of Jannekes droom. Of Regenboogboom, Magikdanbijjou, The Dreamery Foundation, Vang je Droom, Droom je Thuis, Opkikker, Kanjer Wens, Daydream, Laathetziekekindgenieten, Kansvooreenkind, Volg de wens, Hartsdromen of – het houdt niet op – Make-A-Wish Nederland.

Waaraan kun je met een gerust hart doneren? Negeer de ANBI-status, want die fiscale kwalificatie zegt niks over betrouwbaarheid. Wel essentieel is het CBF Erkend Goed Doel Logo. Dat embleem is ook bereikbaar voor kleine stichtingen, want bij hooguit een ton inkomsten betalen ze jaarlijks zo’n 250 euro. Of een doel deze garantie biedt, valt te checken op geefgerust.nl. Wantrouw je een stichting, meldt het dan op cbf.nl. Van de hier genoemde 24 ‘droom’doelen hebben er trouwens maar vier een CBF Erkend-keurmerk – één op de zes! Ook Droomwens had er geen. Als donateur maak je dan kans op een gelukshormoneninfarct, doordat je geld fout terechtkomt. Dat is geen droom maar een nachtmerrie. Je wordt er doodongelukkig van.

Let goed op je geld.…..

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je op alle fronten verstandig omgaat met je geld. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. (desgewenst gesigneerd, vermeld dit bij ‘notities’) Informatie en bestellen →