Een fortuin van zo’n 45 miljard dollar maakt Francoise Bettencourt Meyers de rijkste vrouw op aarde. Van haar bezit kun je 40.000 villa’s van elk twee miljoen euro kopen. Of 137.000 gemiddelde Nederlandse woningen – een complete stad! Het kapitaal van deze française geeft zelfs geen krimp als ze er dagelijks een miljoen euro doorheen zou jagen. Dat geldt trouwens ook voor de Amerikaanse Alice Walton die, volgens de Forbes-lijst van miljardairs, ongeveer evenveel bezit. Enkele andere steenrijke dames zijn de Amerikaanse Jacqueline Mars, de Duitse Susanne Klatten, de Chinese Yang Huiyan en de Amerikaanse Laurene Powell Jobs, de weduwe van Apple oprichter Steve Jobs.

De rijkste vrouw in Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken. Ze bezit pakweg driemaal zoveel als de tweede Nederlander op de Forbes-lijst van dollarmiljardairs, Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendconcern Randstad, die ruim vijf miljard dollar waard is. Maar terwijl De Carvalho-Heineken haar vermogen van haar vader Freddy heeft geërfd, heeft Goldschmeding zijn fortuin eigenhandig verdiend.

Het is bijna een wet dat vrouwelijke miljardairs hun kapitaal danken aan een erfenis. Alice Walton erfde van haar vader, Sam Walton, de oprichter van de internationale winkelketen Walmart. Ook Susanne Klatten erfde van pa, terwijl Laurene Jobs haar fortuin dankt aan Steve. Francoise Bettencourt Meyers erfde van haar moeder Liliane Bettencourt, die weer geërfd had van haar papa, de oprichter van cosmeticaconcern L’Oréal. Ook Yang Huiyan, Jacquline Mars, Gina Rinehart, Iris Fontbona, en Abigail Johnson danken hun plek in de Forbes top honderd aan een nalatenschap.

Mijn vader was van huis uit stinkend rijk. Ik daarentegen heb er keihard voor moeten erven. Mark Uytterhoeven, Vlaams sportjournalist en televisiepresentator (1957)

Slechts een klein clubje vrouwen op aarde heeft zélf miljarden dollars vergaard. De meeste daarvan zijn Chinees. Zoals Zhou Qunfei, de oprichtster van Lens Technology, een producent van aanraakschermen. Ze bezit 10 miljard dollar. Bijna even rijk is de Chinese Chen Lihua, oprichtster en directeur van Fuwah International Group, een van Beijings grootste vastgoedontwikkelaars. Hoe doen die dames dat toch? Een ding is zeker: alle self made superrijke vrouwen hebben een bedrijf (opgericht). Verder lijkt het te draaien om zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en netwerkkwaliteiten. Multimiljardaire Oprah Winfrey zei ooit: “Ergens niet aan beginnen omdat je het niet durft, is het stomste wat je kan doen.” En Zhou Qunfei’s adviseert om nooit te stoppen als het tegenzit: “Als je halverwege opgeeft, zul je nooit meer de moed hebben om weer helemaal opnieuw te beginnen.” Chen Lihua tot slot schijnt haar succes te danken aan haar uitmuntende sociale vaardigheden en contacten met de hoogste partijbonzen in het Politbureau. Dit soort ondernemerskwaliteiten moet een/je vrouw dus hebben om als rijkste Nederlandse self made miljardaire -rijker dus dan Frits Goldschmeding- de geschiedenis in te gaan.

Hoe je rijk wordt. En blijft.…..

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je vandaag nog werk kunt gaan maken van je aanstaande rijkdom. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. (desgewenst gesigneerd, vermeld dit bij ‘notities’) Informatie en bestellen →