Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid. Toch hebben de meeste mensen er juist een hekel aan. Zestigplussers herinnert het aan de grauwe naoorlogse jaren, toen het huishoudboekje dicteerde of je een nieuwe jurk kreeg of een afdankertje van je zus. Maar ook veel zestigminners griezelen van karigheid. Ze leven immers maar één keer. En leuk leven kost geld. Dus maken ze zichzelf wijs dat die studieschuld, hypotheek of roodstand vanzelf zal verdwijnen door een promotie, erfenis, zakelijke klapper, hoofdprijs, beleggingswinst, rijke levenspartner of inflatie. Maar bij veel huishoudens meert dat geldschip nooit aan. Pas als het mis gaat, denken ze spijtig: had ik maar gespaard of minder geleend. Maar dan is het te laat.

Zuinigheid is de levertraan onder de menselijke eigenaardigheden. Het houd je sterk en gezond, maar de smaak is velen een gruwel. Toch kun je het, met het oog op je gezondheid, beter tijdig slikken. Krijg je daar de kriebels van? Bedenk dan dat er niet één, maar vier soorten soberheid bestaan.

De akeligste vorm van zuinigheid is gierigheid. Een gierigaard rijdt mee op jouw kosten, verlaat een etentje met vrienden net voordat de rekening komt, leent spullen en geld om het in te pikken, legt visites af met lege handen, maar schuift wel dat derde taartje van de schaal. Zo’n klaploper leeft spotgoedkoop. Zorg dat het niet is op jouw kosten.

Er is een groot verschil tussen een zuinig mens en een vrek. Horatius, Romeins dichter (65 v. Chr – 8 v. Chr)

Ook fout qua zuinigheid is bestedingsangst. Dit ontstaat door ofwel opvoeding, een lange periode van schaarste of de (onterechte) angst ooit aan de grond te zullen zitten. Bestedingsangst kan bizarre vormen aannemen. Zo werd de redactie van de voormalige Vrekkenkrant ooit verblijd met een gruwelijke tip van een Drentse vrouw die jaarlijks maar vijftig gulden besteedde aan eten. Haar advies: koop grote zakken duivenvoer, verwijder takjes en steentjes en zet steeds voor tien dagen tegelijk in de week. Kook de ingrediënten de dag erna en bewaar de maaltijden in porties in de vriezer.

Er zijn ook goede redenen voor karigheid. Sommige mensen vinden shoppen leeg, overbodig, zonde van de tijd en slecht voor het milieu. Ze kopen liever één duur meubelstuk dat levenslang meegaat dan tien spotgoedkope wrakken uit China. Ze investeren liever in een bedrijf of een goed doel dan in spullen. Of ze kiezen voor minder werken en verdienen, in ruil voor meer tijd voor anderen en zichzelf. Tot slot is er een groeiende groep mensen die beknibbelt uit noodzaak. Bijvoorbeeld wegens schulden, een echtscheiding, baanverlies of een faillissement. Soberheid is dan vaak de enige redding, want een hoger inkomen zit er lang niet altijd in. Het helpt dan om een sport te maken van het vinden van goedkope of gratis oplossingen. Inspiratie bieden auteurs als Marieke Henselmans, Gerhard Hormann, Oeds-Jan Postma en Renée Lamboo. Geneer je je toch? Gebruik dan het waterdichte alibi voor soberheid: zeg dat je het doet voor het milieu.

Let goed op je geld.…..

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je op alle fronten verstandig omgaat met je geld. Ik stuur het je toe voor €13,50 inclusief de verzendkosten. (desgewenst gesigneerd, vermeld dit bij ‘notities’) Informatie en bestellen →