Stereotiepe mannen, zo heerst het idee, zijn tuk op financiële risico’s, verafschuwen winkelen en gruwen van de huishoudelijke administratie. De typische vrouw daarentegen is risicomijdend, dol op shoppen en een fanatiek prijzenvergelijkster. Zijn dit clichés? Zeker niet, blijkt uit talloze studies. Mannen zijn vaker dan vrouwen bezig met beleggen, raken minder snel in paniek door weinig geld, dingen vaker af, weten beter wat collega’s verdienen, en zijn relatief veel bezig met hun financiële toekomst. Vrouwen daarentegen spelen liever op safe, letten beter op de kleintjes, zijn sneller tevreden met hun salaris en pensioen, en minder carrière belust. Globaal kun je stellen dat de doorsnee man actief en zelfverzekerd staat tegenover geld, terwijl vrouwen er passief en behoedzaam mee omgaan.

Hoho, concludeer nu niet dat mannen dus financiële genieën zijn. Maar kwaliteiten hebben ze absoluut. Neem inkomen uit arbeid. De doorsnee man werkt meer uren dan vrouwen, schopt het vaker tot manager, en weet in salarisonderhandelingen meer extra’s af te dwingen. Heren vinden geld nu eenmaal belangrijker dan dames. Uit een onderzoek door het Nibud bleek ooit dat één op de vijf mannen gelooft dat geld al je problemen kan oplossen. Vrouwen geloofden minder vaak dat geld gelukkig maakt, hoewel ze er wel graag over fantaseerden.

Een man doet wat hij kan; een vrouw doet wat een man niet kan. Isabel Allende, Chileens journaliste en schrijfster (1942)

Het mooie van vouwen is hun behoedzaamheid. Dat kan in geldzaken, net als bij autorijden, een boel geld en ongelukken schelen, toont een beroemde studie van de Amerikaanse hoogleraren Terrance Odean en Brad Barber uit 2001. Zij ontdekten dat mannelijke beleggers gemiddeld anderhalf keer zoveel in effecten handelden als vrouwen en daarmee jaarlijks 1 procentpunt minder rendement boekten. Een vergelijkbare conclusie rolde vorig jaar uit onderzoek door het Britse beleggingsbedrijf Hargreaves Lansdown. Vrouwelijke beleggers bleken risico’s beter te spreiden en handelden minder dan mannen. Ze haalden daardoor gemiddeld 0,81 procentpunt meer rendement per jaar. Na dertig jaar beleggen leidt dat tot 25 procent extra eindkapitaal.

Ook voor inkopen doen, hebben vrouwen een speciaal talent, want ze kunnen kijken en vergelijken zonder iets te kopen. Mannen daarentegen willen zo snel mogelijk een (web)winkel uit, waardoor ze dingen in de winkelkar gooien, ongeacht het prijskaartje. Ook de huishoudelijke administratie kun je beter overlaten aan dames. Incassobureaus ervaren dat mannen rekeningen langer laten liggen dan vrouwen. Niet omdat ze het niet kunnen betalen, maar omdat ze laks zijn of papieren kwijtraken, met alle incassokosten van dien. Voor de doorsnee man-vrouw-relatie pakken deze wetenswaardigheden uit als het volgende advies. Meneer, laat de inkopen, de huishoudelijke administratie en het beheer van vermogen over aan mevrouw. En mevrouw, laat hem onderhandelen, de toekomst plannen en geld verdienen. Zo lopen de geldzaken als een trein.

Meer over geld en beleggen.…..

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je op alle fronten verstandig omgaat met je geld. Ik stuur het je toe voor €13,50 inclusief de verzendkosten. (desgewenst gesigneerd, vermeld dit bij ‘notities’) Informatie en bestellen →