Niemands financiële leven gaat over rozen, of je nu een armoedzaaier bent of een miljonair. Vroeg of laat tobt iedereen weleens over een miskoop, een beleggingsverlies, een peperdure echtscheiding, een wankelende loopbaan, een onaangenaam hoge schuld, een rampzalige vastgoedbelegging, een tegenvallend pensioen, een onverkoopbare woning enzovoorts.

Financiële tegenvallers wijten we graag aan pure pech, een onbetrouwbare zakenpartner, economische tegenwind, een verkooptruc of het financiële systeem. Daar zit mogelijk wat in. Toch kan het geen kwaad om ook de hand in eigen boezem te steken. We zijn allemaal mensen, en dus niet perfect. Iedereen maakt fouten, heeft last van angst, hebzucht of kuddegedrag, is af en toe te optimistisch, of trapt ooit in een verkoopverhaal. Wie zijn zwakheden durft te onderkennen, kan vermijden zich opnieuw te stoten aan dezelfde steen. En, met een beetje geduld, een verlies terugverdienen op termijn.

Een mens kan meer geld hebben dan hersens, maar niet lang. Napoleon Hill (1883-1970), Amerikaans schrijver van zelfhulpboeken

Een van de grootste menselijke zwakheden is dat we ons verkijken op getallen. Slechts een beperkt clubje mensen beseft hoe kleine uitgaven op de lange duur kunnen uitgroeien tot kapitalen. Als je elke maand een tientje te veel betaalt, scheelt dat je na tien jaar 1.200 euro. En dus kun je, als je nu al je abonnementen, de energierekening, verzekeringspremies en periodieke uitgaven minimaliseert, op termijn pijnloos tienduizenden euro’s besparen.

In tegenstelling tot de consument zijn verkopers en geldbedrijven juist wél doordrongen van de magie van kleine bedragen. De klant let er nauwelijks op, terwijl zij er moeiteloos miljoenen van maken. Stel jij laat een vermogensbeheerder een ton beleggen tegen 1,5% kosten per jaar. Je broer belegt ook een ton, maar tegen 0,5% per jaar. Dan bezit jij, bij een bruto rendement van gemiddeld 5% per jaar, over veertig jaar 396.000 euro. Je broer zit dan al op 582.000 euro. In wiens zakken denk je dat het verschil van 186.000 euro belandt?

186.000 euro verliezen, doet pijn nietwaar? Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een verlies van een bedrag ons twee keer zo verdrietig maakt dan dat een even groot bedrag aan winst ons blij maakt. Daarom moet je de kansen op verlies minimaliseren. Spreid je vermogen over effecten, spaargeld, onroerend goed, je eigen huis, een eigen zaak, een opleiding enzovoorts. Dan ben je nooit in één keer alles kwijt. Toch is het onzeker of deze raad bij jou beklijft, waardoor je stukken rijker wordt. Wie weet gooit de Semmelweis-reflex roet in het eten. Dat betekent dat je nieuwe kennis verwerpt, omdat het indruist tegen wat je nu denkt of weet. Of je hebt last van de normalcy bias, de self-serving bias, struisvogelgedrag, of een van de andere 200 gedragseconomische stoornissen die je verarmen. Wees dus dapper, en twijfel eens aan je financiële capaciteiten en gedrag. Dan overleef je niet alleen je volgende financiële tegenvaller, maar vooral jezelf.