We zijn weer rijker geworden! Althans, als je ‘we’ definieert als de hele mensheid. Het afgelopen jaar steeg ‘s werelds privérijkdom met 2,6 procent tot 360 biljoen Amerikaanse dollars. Dit bedrag – met twaalf nullen – is gemiddeld 70.850 dollar per persoon. Dat lijkt een boel, maar zoals we allemaal weten, is rijkdom ongelijk verdeeld. Het hoopt zich op bepaalde plekken op, zoals kruiend ijs ’s winters indrukwekkende bergen vormt aan de zoetwaterzijde van de Afsluitdijk.

De Verenigde Staten is zo’n gebied waar geld zich relatief gemakkelijk opstapelt, toont het Global wealth report 2019 van Credit Suisse. Maar liefst 40% van ‘s werelds dollarmiljonairs woont in Amerika. Toch is ook Nederland geen gekke plek om van een dikke bankrekening te dromen, want per inwoner behoren we, net als Amerika, tot de rijkste naties op aarde. Onze rijkdom zit daarbij ook nog eens in de lift. Het afgelopen jaar steeg het gemiddelde vermogen per Nederlandse volwassene met ruim negen mille (in dollars) tot $279.000. Alleen Zwitserland, de Verenigde Staten en Japan scoorden een hogere vermogensaanwas per persoon.

Mijn religie? Wel, mijn liefste, ik ben een miljonair. Dat is mijn religie. George Bernard Shaw (1856-1950), Iers schrijver, criticus en Nobelprijswinnaar literatuur (1925).

Momenteel huisvest ons land 115.000 euromiljonairs, toont het rapport ‘Vermogend Nederland 2019’ in opdracht van de bank Van Lanschot. Mogelijk hoor jij (nog) niet bij dit clubje bofkonten, want rijk worden kost tijd, net zoals de rijping van een goede rode Bordeauxwijn. De doorsnee Nederlandse miljonair is dan ook 59,5 jaar. In pakweg een kwart van de gevallen heeft deze zijn of haar fortuin (deels) te danken aan een erfenis. Daarnaast bevordert ondernemen vermogensopbouw. Van de werkende miljonairs is bijna 80% directeur-grootaandeelhouder of zelfstandig ondernemer. 21% van hen werkt in de landbouw, bosbouw of visserij. Veel anderen verdienen hun brood met financiële diensten of zakelijke diensten zoals advocatuur of organisatieadvies. Ook populair onder rijken zijn handel en specialistische zorg zoals chirurgie en tandheelkunde. Kun je dus gewoon hard studeren, stevig werken en dan wachten tot je vanzelf rijker wordt? Het Global wealth report zet daarbij vraagtekens als het om millennials gaat. Dit leeftijdscohort, met geboortejaren van 1980 tot 2000, noemt men de financieel ‘minder gelukkige’ generatie. Dit wegens een aantal verarmende obstakels, zoals de post-crisisjaren, hoge woonlasten, studieschulden, relatief lage lonen en de lage rente. Wie geluk, heeft, krijgt steun of een erfenis van zijn babyboom-ouders. De rest moet het doen met een relativerende blik: vergelijk je niet met landgenoten, maar met alle planeetbewoners. Dan blijkt dat slechts 7,087 dollar (€6.400) je laat behoren tot de rijkste helft van de wereldbevolking. Een vermogen van negen ton euro maakt je zelfs lid van een exclusief clubje mazzelaars dat samen 43,9% van alle privévermogen op aarde beheert. Anders gezegd: tel je zegeningen. Ook dat maakt rijk.