De effectenbeurzen huilen en de autobrandstofprijzen dalen. Maar waar kun je met je auto heen? De vakantie staat op losse schroeven. Ook werken, sporten en recreëren moet vaak thuis. En dat thuis lijkt voorlopig je vaste stek te blijven, want de tent verkopen is lastig als niemand komt kijken. Dus wat doen we, nu er onzekerheid heerst, en we in onze huizen zijn opgehokt? We reppen ons naar bouwmarkten en gemeentelijke vuilstortplaatsen. Want we gaan opknappen, ordenen, schoonmaken en opruimen.  Zo houden we grip op ons leven nu veel vastigheid op losse schroeven staat.

Als je dan toch bezig bent, denk dan ook aan je geldzaken. Nu een economisch zwaard van Damocles boven Nederland bungelt, wordt het hoog tijd om te ordenen, snoeien, bijschaven, beoordelen en plannen. Neem snel afscheid van niet-essentiële abonnementen en polissen, tel op wat je uitgeeft, verdient, bezit en schuldig bent. Downsizen schept rust en financiële ruimte. Dat verhoogt je immuniteit voor de fikse recessie die straks in je huiskamer staat.

Scheppen is scheiden en daarom is opruimen creatief. Joop den Uyl (1919-1987) Nederlands politicus, van 1973-1977 minister-president van Nederland.

Met de volgende tips kun je er vandaag nog met je financiële hygiënemaatregelen van start. Veel belangrijke financiële informatie staat nog altijd op papier. Zoek of bestel daarom zes dikke, verschillend gekleurde ordners met tabbladen. Op de vijf ruggen noteer je achtereenvolgens: ‘Werk en pensioen’ voor alle afschriften en contracten, ‘Belasting’ voor alle belastingaangiften, bewijsstukken, aanslagen en correspondentie (minstens acht jaar bewaren), ‘Wonen’ voor alle papieren rond je huis zoals hypotheek- of huurcontract, alle afschriften en correspondentie, ‘Verzekeringen’ voor polissen, schadeaangiftes en correspondentie, ’Bezit&schuld’, voor inventarisaties rond spaargeld, beleggingen, andere privébezittingen en (hypotheek)schulden, ‘Persoonlijk’ voor uitvaartwensen, je testament (altijd laten maken!), en je huwelijkse voorwaarden (nooit trouwen zonder contract!) of samenlevingscontract.

Inventariseer, liefst demonstratief in de huiskamer, ook de papieren van je eventuele partner – als hij of zij laks is. Want alles moet in kaart. Zo, nu heb je overzicht en houvast. Hou die koers vast. Open en bestudeer voortaan alle financiële (digitale) post. Probeer de tekst te begrijpen – vraag desnoods hulp – en onderneem direct actie. Uitstel geeft rommel en kan veel geld kosten. Laat financiële post daarom nooit meer slingeren. Bewaar belangrijke stukken, zoals de documenten over je hypotheek en levensverzekeringen (ook) op papier en voor eeuwig, al is het vijftig jaar. Want bedrijven fuseren, reorganiseren, passen administraties aan, voegen computersystemen samen, worden overgenomen, en kunnen in een (volgende) crisis kopje onder gaan. Jouw rechten kunnen verdrinken in die chaos. Papier blijft belangrijk, zelfs in deze digitale tijden. Je kan ze in een uiterst geval ooit broodnodig hebben als bewijs bij een rechtszaak.