Sommige mensen schamen zich zo om te lenen dat ze het niet durven terug te geven. Frédéric Dard (1921-2000), Frans schrijver

Schulden zijn voor je financiële welzijn wat roken voor je gezondheid is. Een enkeling wordt er oud mee, maar gemiddeld genomen is het riskant, vooral in recessietijd. Want als je inkomen plots daalt, je reserves negatief zijn en je lasten doorlopen, dan zijn de rapen gaar, ook al verdien je een ton per jaar. In de kredietcrisis bracht deze combinatie van factoren maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders in de problemen. Ze waren steengoed geweest in lenen, maar bleken nitwits in afbetalen. Daarom introduceer ik de schuldenversnipperaar, een methode om al je schulden, inclusief de hypotheek, af te lossen in vijf tot tien jaar, zodat je straks klaar bent voor de volgende crisis. Natuurlijk gaat het niet helemaal vanzelf. Dit aflosplan vereist dat je tien procent meer aflost op je schulden dan nu minimaal moet. Dat is te doen, toch? Je kunt tijdens deze pandemie immers moeizaam naar restaurants, het buitenland, festivals, concerten ander vertier. Daardoor ben je helemaal klaar voor de schuldenversnipperaar. Dit stappenplan gaat zo.

1.Stop met creditcardbetalingen, tenzij je die schuld elke maand automatisch geheel en probleemloos aflost.

2.Maak een overzicht met vier kolommen. Dat kan op papier of op je computer met Excel. Zet in de eerste kolom al je (hypotheek)schulden onder elkaar, in de tweede het schuldbedrag dat openstaat, en in de derde kolom het minimum dat je er maandelijks op moet afbetalen.

3.Deel nu voor elke schuld het bedrag in kolom 2 door dat van kolom 3. Zet de uitkomst in kolom 4. Afbetalen begint met de schuld met de laagste uitkomst in kolom 4.

4.Tel nu alle bedragen in kolom 3 op. Die som moet je maandelijks minimaal totaal afbetalen, bijvoorbeeld totaal 2.000 euro. Van dit bedrag neem je 10 procent, dus 200 euro. Met die 200 euro ga je extra aflossen op de schuld met de laagste uitkomst in kolom 4. Kost die nu minimaal 150 euro per maand, dan ga je er vanaf nu 350 euro op afbetalen tot de schuld weggesmolten is. Daarna mag je jezelf één maand met 350 euro verwennen.

5.De maand erna voeg je die 350 euro toe aan de minimale afbetaling op de nu snelst weg te werken schuld. Dat is de schuld met nu de laagste uitkomst in kolom 4. Betaalde je daarop 150 euro, dan ga je nu 500 euro afbetalen. Is die schuld weg, dan mag je jezelf weer één maand verwennen, nu met maar liefst 500 euro!

6.De maand erop begin je aan de volgende schuld met de laagste uitkomst in kolom 4. De minimale betaling verhoog je nu met 500 euro, waardoor je bijvoorbeeld op 750 euro komt. Zo blijf je maandelijks steeds totaal 2.200 euro afbetalen (voor zover het boetevrij kan), terwijl je schulden steeds sneller smelten. Zijn ze allemaal weggewerkt, dan kun je jezelf élke maand verwennen met 2.200 euro. En dat allemaal door slechts tien procent méér af te lossen dan nu minimaal moet. Met dank aan de schuldenversnipperaar.