Echtscheiding met een goede verstandhouding nadien noem ik: euthanasie van het huwelijk. Piet Nijs (1937), Belgisch filosoof, psycholoog en schrijver

Vlak na de zomervakantie loopt menig huwelijksschip op de klippen, zeggen scheidingsprofessionals. Net als vlak na Nieuwjaar. Uiteraard komt zo’n breuk nooit uit de lucht vallen. Maar als je tijdens vrije dagen langdurig op elkaars lip zit, of verplicht gezellig moet doen met je schoonfamilie, kan de bom ineens barsten. Dat is niet alleen emotioneel ingrijpend. Ook financieel hakt een scheiding erin. Meestal vergt het de kosten van een scheidingsplanner, mediator of advocaat. En als een koppel van hun huis af moet, komen daar makelaars-, notaris- en overdrachtskosten bij. Soms zelfs een boete voor het aflossen van de (budget)hypotheek. Maar het meest ingrijpend zijn de toekomstige extra kosten van levensonderhoud. Beide partners moeten ergens wonen. Een gebroken relatie kost dus twee onderkomens, twee woninginrichtingen, twee energienota’s, twee keer gemeentebelastingen, twee vakanties, mogelijk twee auto’s enzovoorts.

Wegens de coronacrisis zetten scheidingsprofessionals zich momenteel schap voor een lawine aan (echt)scheidingen. Want tijdens de lockdown én in de vakantiezijn veel stellen de ganse dag samen (thuis) geweest, mogelijk met aandacht vretende kinderen. Toch heeft die scheidingshausse zich (nog) niet aangediend. Integendeel. Het aantal scheidingsaanvragen loopt juist fors terug. Experts vermoeden dat stellen hun breuk uitstellen wegens financiële onzekerheid. Misschien hebben ze gelijk. Tijdens de kredietcrisis was een scheiding onbetaalbaar voor tweetallen die rond 2008, op de top van de markt, een woning hadden gefinancierd met een hoge hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarna de woningprijzen tot 2013 almaar slonken. Als de partners hun verzopen tent dan zouden verkopen, moesten ze hun nieuwe levens starten met een enorme restschuld.

Stel dat de huizenprijzen door de coronacrisis weer jarenlang gaan zakken. Dan wordt scheiden weer vaker een luxe die slechts betaalbaar is een ruim budget of met NHG. Dat laatste is trouwens een absolute aanrader, want dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bij scheiding, onder voorwaarden, jullie restschuld. In de kredietcrisis ging het WEW wel checken of er echt sprake was van een breuk. Want als mensen financieel klem zitten, ligt misbruik op de loer. Heb je geen NHG en geen of weinig reserves, maar wel een huis dat onder water kan komen te staan? Dan kan creativiteit je door een scheiding helpen, mits je elkaar de hersens niet inslaat. Geef elkaar de ruimte. Hij kan misschien boven wonen en zij beneden. Zij kan mogelijk meer nachtdiensten draaien, terwijl hij overdag werkt. Hij kan zich laten uitzenden naar het buitenland. Een stel kan ook een kamer of caravan huren. Hij woont daar door de week, zij in het weekend, en de kids altijd bij een van de ouders in het huis. Al die dingen vergen minder geld, maar wel goede afspraken, ook over aflossen, sparen en uitgaven. Maar wie weet, komt die scheidingsgolf er helemaal niet. Misschien was de lockdown voor gestreste stellen wat vakantie voor een overbelaste werknemers is. Samen thuis doorbreekt de sleur en ontlast de zwaarbeladen werk-privébalans van tweeverdieners, omdat ze niet meer urenlang in files staan. Dat scheelt tijd, stress, geld, afstemming en ergernis. Wie weten kruipt een flink aantal koppels juist door corona weer tevreden bij elkaar. Minder gestrest én voordeliger uit. Wat zou je meer willen?

Hoe crisisbestendig ben jij? Klik hier voor de test!