2.500 Nederlanders hebben recent post van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gekregen. De brief waarschuwde de geadresseerden voor beleggingsfraude. Hun gegevens stonden namelijk op een door de politie in beslag genomen ‘sukkellijst’. Dat is een lijst met namen, (e-mail)adressen, telefoonnummers en bankrekeningnummers van goedgelovige ‘sukkels’ die ooit een oor zijn aangenaaid door een beleggingsfraudeur. Criminelen betalen goudgeld voor zo’n lijst. Want wie ooit is opgelicht, blijkt gemakkelijk wéér te bedotten. Daarom gaan sukkellijsten voor grof geld van criminele hand tot hand. Ze worden gebruikt in zogeheten boilerrooms. Dat is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties met gehaaide verkopers, die mensen telefonisch overhalen om te investeren in waardeloze effecten of nepaandelen.

Wanneer wij door iemand bedrogen worden, kan het verdriet ons in hem vergist te hebben meer pijn doen dan het nadeel dat ons zijn bedrog berokkent. C. J. Wijnaendts Francken (1863-1944), Nederlands letterkundige en filosoof

Boilerrooms wekken vaak vertrouwen met een nepbedrijfsnaam die lijkt op die van een bekende financiële dienstverlener, zoals Morgan Cowen Capital Markets, Langston Financial, Ferguson Mercer Capital Partners, Cobber Finance of Williams Beacon Advisory Ltd. En dan maar vissen. Een belegger die in het aas bijt, wordt, net als in de film Boilerroom, binnengehaald met gejuich. De fraudeurs maken hem eerst lekker met een geweldige (nep)winst. Vervolgens zetten ze hem onder druk om meer geld over te boeken (naar het buitenland). Alle bekende boilerrooms staan op afm.nl. Maar ze aanpakken is moeilijk. Ze opereren vaak vanuit het buitenland. En als de grond te heet onder hun voeten wordt, veranderen ze van nepnaam. Het is eigenlijk net zevenblad. Hoe vaak je het ook weg schoffelt, het groeit weer aan.

Opgelicht worden is traumatisch en veroorzaakt vaak financiële drama’s. Veel leed blijft verborgen, want net als bij verkrachting zwijgen slachtoffers vaak uit schaamte of angst. Voorkomen begint met afhouden van beleggingsaanbiedingen per e-mail of telefoon. Hang meteen op zonder iets te zeggen. En mik e-mails over een ‘geweldige’ belegging van een BN’er pijlsnel in je digitale prullenbak. Ben je al benaderd of geflest? Geef dat door aan het Meldpunt Financiële Markten van de AFM (zie afm.nl). Of je geld terugkomt is twijfelachtig, maar jouw melding kan anderen beschermen. Misschien was je helaas een van de 2.500 Nederlanders op die sukkellijst. Gek genoeg bestaat dan de kans dat je de waarschuwing van de AFM negeert. Toegeven dat je fout zit, is soms te pijnlijk, leert de psychologie. Ooit ontving ik een mail van een man die een ton aan Engelse ponden had overgeboekt naar een ‘goede kennis’ in het buitenland. De kennis zou het beleggen met kans op jaarlijks dertig procent winst. Toen de belegging volgens de kennis flink was gezakt, bood deze de man een ‘nieuwe investering’ ter compensatie. Meneer twijfelde of dit zuivere koffie was. Niks bijstorten, waarschuwde ik. U bent opgelicht! Maar hij geloofde hij me niet.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Wil je financieel heelhuids de crisis door? Bestel HIER ons Crisisboek en de Crisiskalender 2021 met korting