Een piepklein organisme kan leiden tot grootse ontslagrondes. Vooral in branches waar het coronavirus (zonder ingrijpen) explosief tekeer kan gaan, zoals de luchtvaart, de reiswereld, de horeca, sport en recreatie, evenementen en cultuur. Massaontslagen zijn al aangekondigd door de KLM en Booking.com. In het kielzog daarvan kunnen klappen vallen in de industrie, de landbouw, de bouw, en bij zakelijke dienstverleners zoals architecten, accountants en reclamebureaus. Want de economie is als een breiwerk: als je één draadje lostrekt, ontstaat een ladder of een gat. En als je pech hebt, val jij in zo’n gat. Daar kun je vaak weinig aan doen. Maar de mate waarin dat je raakt, kun je wél beïnvloeden, vooral als je er tijdig bij bent.

Zes factoren verkleinen de kans dat jij door een economische crisis financiële problemen krijgt. Samen heten ze De Grote Zes en vormen ze een stevig stootkussen tegen financiële malheur, net zoals een airbag je bij een aanrijding tegen letsel beschermt. Het heeft altijd zin aan je Grote Zes te werken, ook als je nu al (bijna) een crisisslachtoffer bent.

De taak die we onszelf moeten stellen is niet om ons veilig te voelen, maar om onzekerheid te kunnen verdragen. Erich Fromm (1900-1980), Duits-Amerikaanse psycholoog, sociaalpsycholoog en filosoof.

Nummer één van de De Grote Zes – en bijna heilig – is de spaarbuffer. Dat is een pot direct opneembaar spaargeld die je aanhoudt om financiële tegenslag zelf te kunnen oplossen. Zo’n airbag tegen pech is idealiter minstens viermaal je maandelijkse uitgaven. Je kunt de minimale omvang ook berekenen op bufferberekenaar.nl van het Nibud. En? Heb je dat geld al klaarstaan? Fijn. Zo nee. De rest van De grote Zes helpt je met de opbouw. Dat begint bij nummer twee: ‘Ken je geld’. Kies één moment per jaar om je bezittingen, schulden, inkomsten en uitgaven op een rijtje te zeten. Bekijk dan ook even je/jullie pensioensituatie op mijnpensioenoverzicht.nl.

Het derde gebod uit De Grote Zes is: ‘Concentreer je op wat je overhoudt’. Een goede baan of promotie kan veel euro’s opleveren. Maar wanneer alles opgaat aan een groter huis, een verbouwing, een hogere belastingschijf, een duurdere auto en meer vaste lasten, lijkt je leven op dat van een hamster in een rad: Je rent rond als een bezetene, maar blijft op dezelfde plek. Gebod vier ‘Ken jezelf’ wil dan weleens helpen. Maak een lijst van financiële zwakheden zoals impulsiviteit, hebzucht, jaloezie en gebrek aan financiële kennis. Probeer je niet twee keer te stoten aan dezelfde steen…

Dan nummer vijf: ‘Zorg voor een plan B, C en D’. Dat lukt met een verdien- en bespaarkansenlijst. Dat is een lijst van nieuwe activiteiten en/of besparingen die financiële ruimte scheppen als een huidige verdienste (deels) wegvalt. Tot slot het sluitstuk van De Grote Zes: ‘Investeer in je fysieke en sociale kapitaal. Leef gezond, steek (op 1,5 meter afstand) tijd in familie en vrienden, volg een opleiding of doe zelfstudie. Dat zijn ‘beleggingen’ met een miniem risico en een torenhoog rendement.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Wil je financieel heelhuids de crisis door? Bestel hier ons Crisisboek en de Crisiskalender 2021 met korting