Iedereen die een liefdesrelatie begint, maakt kans op financiële trammelant. Want zuinige types vallen op royale, terwijl piekeraars gerust gaan samenwonen met schepsels die geen gedachte aan geld vuil willen maken. Zelfs verliefden die oorspronkelijk op elkaar leken, drijven als levenspartners in financieel opzicht vaak uit elkaar. Binnen een verbond van twee gierigaards krijgt er dan eentje het imago een verkwister te zijn. En van twee losbollen kan er een uitgroeien tot degene die wel op de centen let. Tel daarbij geldstress, bijvoorbeeld wegens inkomensverlies door de coronapandemie, en ineens staat een van de partners te schreeuwen dat de ander een financiële onbenul is of een krent.

Al was je bruiloft nog zo groot, één fikse geldruzie, en je liefdesrelatie staat uit het lood. Dat geldt vooral voor jonge koppels, toont een peiling in opdracht van ABNAMRO. Een kwart van de 18- tot 45-jarigen heeft het afgelopen jaar bonje over geld gehad met de wederhelft. Van de oudere stellen is dat maar acht procent. Financiële onenigheid gaat meestal over de persoonlijke uitgaven van de ander, de dagelijkse boodschappen of bestedingen aan de woning, inrichting en tuin. Het is desastreus voor je rust. Maar liefst een op de vijf 18- tot 45-jarigen ervaart stress in de relatie door geld.

Gehuwden moeten zich ervoor hoeden ruzie te maken wanneer ze niet voldoende meer van elkaar houden om zich achteraf te verzoenen. Jean Rostand (1894-1977), Frans bioloog, essayist, moraalfilosoof en wetenschapshistoricus.

Hoe geldruziebestendig is jouw verhouding? Inzicht biedt de indeling in planners en doeners, die de Amerikaanse gedragseconomen Steven Sheffrin en Richard Thaler ooit bedachten. De planner denkt alleen aan later. Hij ziet graag af van etentjes, shoppen en vakanties in ruil voor een dik pensioen. De doener leeft daarentegen maar één keer. Die spendeert dus onnadenkend kapitalen aan reizen, verbouwingen, cosmetische ingrepen enzovoorts.

De liefde trekt zich niks aan van de indeling in planners en doeners. Planners vallen op planners én op doeners en omgekeerd. De combi van twee planners kan ongezellig uitpakken. In een extreem geval beknibbelen ze zich samen suf omwille van later of ooit. Gezelliger maar riskanter zijn combinaties van twee doeners. Die kopen en bestellen als gekken, met kans op een problematische schuld. Het meest evenwichtig is een koppel met een doener en een planner. De doener zorgt dan voor de sjeu en lol, terwijl de planner op de toekomst let. Maar de meningsverschillen krijg je er gratis bij.

Controverses tussen planners en doeners ontstaan vooral door gebrek aan inzicht in en begrip voor de ander. Veel valt op te lossen met een goed gesprek. Maar hoe begin je? De Geld- en relatietest op nibud.nl helpt het ijs te breken, en laat zien hoezeer je bij elkaar past. Wees ook blij met de verschillen. Overbrug ze met compromissen. Spreek samen budgetten af voor alle soorten uitgaven zoals vakanties, uitjes, kleding, boodschappen, reserveringen enzovoorts. Gewoon proberen. Het is veel stressvoller en duurder om uit elkaar te gaan.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel HIER het Crisis-overlevingspakket met korting