In de Europese Unie verdient de doorsnee werkende vrouw vijftien procent minder dan de gemiddelde werkzame man. Vrouwen zwoegen vaker in een matig betalende sector, zoals de zorg, het onderwijs, de horeca of cultuur. Mannen kiezen liever beter betaalde functies in financiën of techniek, liefst als leidinggevende, wat nóg meer schuift. Maar zelfs voor identieke banen beuren vrouwen nog altijd een paar procent minder dan mannen, al slinkt dat verschil al jaren, vooral in ons eigen land. Jonge Nederlandse vrouwen verdienen tegenwoordig regelmatig meer dan heren, die hetzelfde werk doen.

Is onze emancipatie dus bijna klaar? Die van vrouwen wel ja. Maar inmiddels zijn andere factoren ontdekt, die gelijke behandeling bij sollicitaties en arbeidsbeloning dwarsbomen. Neem je naam. Die blijkt op allerlei, zelfs knotsgekke manieren samen te hangen met je carrièrekansen. En nu doel ik niet op het treurige, alom bekende fenomeen dat sollicitanten met een buitenlandse naam twee- tot driemaal zoveel sollicitatiebrieven moeten sturen voordat ze ergens op gesprek mogen. Nee, ook een puur Hollandse voor- of achternaam kan je carrière op onverwachte manieren een zetje geven of tegenwerken.

Ik las ooit in een boek dat een roos ongeacht haar naam even zoet zou ruiken, maar dat heb ik nooit kunnen geloven. Ik denk niet dat een roos even mooi zou zijn als ze distel of stinkdierkool heette. Lucy Maud Montgomery (1874-1942), Canadees schrijfster van romans, verhalen en poëzie.

Ook je voornaam kan je carrière maken of breken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een veelvoorkomende, gemakkelijk uit te spreken voornaam je kans op sollicitatiesucces en een hoge functie verhoogt. Solliciteer dus liever als Thomas of Simon dan als Vishaay of Divinepraise. En liever als Anne of Lisa dan als Amazing of Jahlaya-Joy.

Een ‘foute’ roepnaam kun je zelf eenvoudig aanpassen. Maar wat doe je aan een ongunstige achternaam? De naam van je partner aannemen misschien? Dat is voor vrouwen financieel riskant, toont een onderzoek uit 2015 van het Tilburg Institute for Behavioral Economics. Studenten moesten het haalbare salaris inschatten van vrouwelijke sollicitanten op een directiefunctie. Voor vrouwen die hun meisjesnaam achter die van hun echtgenoot plakten, pakte de schatting gemiddeld 861,21 euro per maand lager uit. Dat kwam omdat ze werden beoordeeld als zorgzamer, afhankelijker, emotioneler en minder intelligent. Noem jezelf dus liever Zwarts dan Aalen-Zwarts, ook al was je altijd de laatste op de leerlingenlijst.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel HIER het Crisis-overlevingspakket met korting