Tijd is geld, zeggen ze. Razendsnel werken, handelen, beslissen en uitvoeren lijkt dus geboden. Want hoe minder tijd iets kost, des te meer euro’s je eraan overhoudt. Soms klopt dit. Als je werkt tegen stukloon dan is het voordelig om als een dolle door te denderen. Maar bij financiële kwesties zoals kopen, beleggen, verzekeren, sparen, iets boeken, afsluiten enzovoorts, kunnen haastige beslissingen uiteindelijk meer tijd opsouperen dan je ooit had verwacht.

Neem beleggen. Op een website lijkt iets duurzaam, rendabel en veilig. Maar elk financieel product heeft een verborgen dimensie. Dat geheime aspect houdt in dat je prospectussen, de essentiële beleggersinformatie en voorwaarden moet doorspitten, dat je de waardeontwikkeling en risico’s van je belegging moet bijhouden, het product misschien ooit wegens persoonlijke of marktontwikkelingen moet wegdoen of vervangen. Of dat je erover moet gaan klagen of procederen, omdat de aanbieder niet doet wat hij in de folder had beloofd. Dat kost tijd, geld, moeite, ergernis, stress en wat al niet meer. Daaraan denken mensen bijna nooit na wanneer ze op een aanbiedingvallen en hun portemonnee trekken. 

Tijd is geld, heet het. En toch wordt het meeste geld uitgegeven om de tijd te verdrijven. Fliegende Blätter, voormalig Duits satirisch weekblad (het bestond van 1845 tot 1944)

Dat geldt precies zo bij materiële zaken. Apparaten, auto’s, boten, prefab tuinhuizen en nieuwe keukens moet je uitkiezen, financieren, leren gebruiken, onderhouden, beschermen, tijdig vervangen enzovoorts. Ook moet je de garantievoorwaarden uitpluizen, en reclameren als de kwaliteit tegenvalt. En dan verzekeringen en contracten. Je moet bijna elk jaar prijzen en kleine lettertjes vergelijken, want voor de sukkels die dat nooit doen, gaan de kosten soms stiekem omhoog. Ook in je abonnemententuin moet je continu snoeien. Anders blijven dienstverleners en goede doelen tot in de eeuwigheid bedragen van je bankrekening zuigen.

Alles bij elkaar kost geld ongelofelijk veel tijd. Stel dat een doorsnee volwassene dagelijks één uurtje bezig is met aanbiedingen uitpluizen, producten vergelijken, dubben over aankopen, shoppen, productbeschrijvingen doorspitten, impulsaankopen verwerken, beursberichten bijhouden, aandelenkoersen volgen, wakker liggen van koersontwikkelingen, een beroep doen op garanties, zich ergeren, klagen of rechtszaken voeren over geldkwesties, en, o ja, opslagruimte huren en vullen, want steeds meer mensen kunnen hun spullen thuis niet meer kwijt. Dan hebben we het al over 365 uren per volwassene per jaar. Dat zijn ruim negen fulltime werkweken. 

Wil je meer vrije tijd? Bestudeer dan niet wat een aankoop je biedt, maar hoe je kunt leven zonder die dienst, product, verzekering, apparaat, belegging, behandeling, of zonder dat vervoermiddel, advies of abonnement. Dat scheelt massa’s tijd, en en passant bakken geld. Pas dan wel op voor een nieuw tijd-geld-dilemma dat op de loer ligt: voor je het weet ga je geld uitgeven om de tijd te verdrijven.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel HIER het Crisis-overlevingspakket met korting