Wie tussen pakweg 2000 en nu volwassen werd, heet een millennial. Zo’n 20- tot 40-jarige is een nazaat van onze babyboomers of generatie X en de ouder van generatie Alpha, de huidige baby’s, peuters, kleuters en basisscholieren. Zowel wetenschappers als marktonderzoekers hebben de millennial uitgebreid onder de loep genomen. De stereotype millennial, zo blijkt daaruit, is relatief hoogopgeleid, digitaal handig, wat narcistisch, laat volwassen, ambitieus, behoorlijk milieubewust en lekker spilzuchtig. Voor onze markteconomie is hij een ideale, kapitaalkrachtige, verbrassende consument.

Millennials groeiden op in tijden van welvaart en eindeloze keuzemogelijkheden. Ze studeren lang, gaan daarna keihard werken, goed verdienen en lekker leven. Eerst alleen, dan samen met een gelijkgestemde leeftijdgenoot. Dat tweeverdienerskoppel koopt een huis, gaat verbouwen, krijgt kinderen, werkt nóg harder en verdient weer meer. Maar die extra armslag blijkt te verdampen als waterijs in de zomerzon. Want al snel wil het gezin een groter onderkomen, koopt een sloep, gaat weer verbouwen, voor de kinderen sparen, meer belastingen, premies en energiekosten aftikken en luxer consumeren. Daardoor vragen veel goed verdienende millennials zich elke maand verbijsterd af waar hun geld toch blijft.

Van geld dat we niet hebben kopen we dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we niet mogen. Scott Pape (1978), Australisch schrijver en radiocommentator

Het is niet zo gek dat juist onder millennials de zogeheten FIRE-beweging is ontstaan. FIRE is kort voor Financial Independent Retire Early. Aanhangers van deze levensstijl werken keihard aan financiële onafhankelijkheid. Ze schroeven hun inkomen maximaal op, terwijl ze hun uitgaven maximaal afknijpen. Wat ze overhouden laten ze slim renderen totdat ze ervan kunnen rentenieren. Dat lukt bijvoorbeeld als je vermogen de omvang heeft van 25 maal je jaarlijkse uitgaven. Dan kun je namelijk, bij een doorsnee jaarrendement van vier procent, leven van je rendement.

De filosofie van de FIRE-beweging laat zich samenvatten in wat simpele rekensommen. Als je tien procent van je inkomen zou sparen, dan duurt het negen jaar voordat je één jaar lang kan rentenieren. Maar leg je een kwart opzij, dan kun je al na drie jaar werken één jaar vrijaf nemen. Reserveer je de helft van je inkomen, dan is elk jaar werken goed voor één jaar vrijaf. En als je 75 procent van je inkomen kan missen, dan hoef je maar drie maanden te werken om drie jaar lang te kunnen niksen. In het laatste geval heb je, bij 4 procent rendement, na ruim zeven jaar je theoretische pensioendatum bereikt, en kun je uit de ratrace stappen.

Iets voor jou? Motivatie, inspiratie en lotgenoten vind je op onder meer mrmoneymustache.com, financieelonafhankelijkblog.nl, firenederland.nl en geldnerd.nl. Wie nu begint, kan straks eindelijk dat boek schrijven, Europa rondfietsen, antieke meubels of muziekinstrumenten restaureren, en al dat andere moois en belangwekkends doen, waarvan een millennial zoal droomt.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel HIER je crisis-vitamines met korting!