Sluit je ogen, en fantaseer dat je multimiljonair bent. Wat zie je voor je? Staar je mijmerend over de Middellandse zee vanaf je super zeiljacht? Galoppeer je te paard door je eigen loofbossen, heideterreinen of jachtgebied, zoals de negentiende-eeuwse Russische adel deed? Toch is het echte leven van rijke Nederlanders anders en diverser, toont het rapport ‘Vermogend Nederland begrijpen’ dat onderzoeksbureau Ipsos maakte in opdracht van de bank Van Lanschot. Tuurlijk, geld maakt behoorlijk gelukkig, maar vooral rijken onder de 45 jaar ervaren, naast voordelen, ook nadelen van hun slappe was.

Is het dus wel leuk om rijk te zijn? Jawel hoor. De meeste vermogenden vinden dat hun geld henzelf en anderen gelukkig heeft gemaakt. Toch geldt dat extra voor 45-plus-rijken. De helft van hen ziet louter voordelen aan het hebben van geld. Acht op de tien oudere vermogenden zijn zelfs compleet vrij van financiële zorgen; bij de jongere rijken is dat maar de helft. Die nieuwe rijken – onder hen veel ondernemers – ervaren daarentegen een paar voordelen die veel oudere rijken koud laat. Bijna een op de drie nieuwe rijken vinden dat hun geld ‘deuren opent’. Twee op de tien menen dat het impact kan hebben op de maatschappij. En één op de tien geeft toe dat hun rijkdom status oplevert.

Jongelui denken tegenwoordig dat geld alles is in het leven, als ze ouder worden weten ze het zeker. Oscar Wilde (1854-1900), Engels schrijver en dichter van Ierse afkomst.

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Voor veel rijken is de coronacrisis een financiële tegenvaller. Een derde van hen kampt met de angst om hun geld kwijt te raken. Want bezit dwingt. Je wilt het niet verspelen. Andere nadelen van rijkdom noemen vooral jonge vermogenden. Een derde baalt ervan dat hun bezit stress oplevert en anderen afgunstig maakt. Twee op de tien vinden dat hun geld vrije tijd kost en dat het fricties veroorzaakt met familie en vrienden. Van de jonge rijken geeft dan ook bijna een derde toe hard te zijn geweest voor anderen. De helft zegt hard te zijn (geweest) voor zichzelf.

Maar verder zijn rijken gewoon mensen, net als jij en ik. Hun belangrijkste drijfveren zijn: gezond blijven, gelukkig zijn en familie of gezin. Net als wij ontspannen ze zich met tv kijken, lezen, radio luisteren, wandelen of sporten. Voor de jongere rijken komt daar mediteren en shoppen bij. Die relaxmomenten hebben ze hard nodig, want meer dan oudere rijken tobben ze over familie, werk, digitale veiligheid en hun vermogen. Bijna de helft van de jongere rijken vindt het hun morele plicht om hun vermogen in te zetten voor een verbeteren van de wereld. En ruim een derde vindt hogere belastingen een goede manier om sociale problemen in Nederland op te lossen. Kortom: onze rijken –  vooral de jonge garde – piekeren, werken zich uit de naad, voelen zich verantwoordelijk en hebben last van stress. Eigenlijk is een rijkaard, zoals de Griekse reder Aristoteles Onassis 1906-1975) ooit al verwoordde: “vaak niet meer dan een arme donder met heel veel geld”.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel crisisvitamines met korting  😊