Beroemdheden als Oprah Winfrey en de zangeres Beyoncé gaan regelmatig detoxen. Ze consumeren dan een tijdje alleen sapjes of water. Zo verlaten opgestapelde, schadelijke stoffen hun lichaam. Ze verliezen gewicht, voelen zich fit en bruisen weer van de energie. Goed idee dus dat detoxen. Het kan trouwens ook op financieel gebied. Dat heet financieel detoxen. Hierbij ga je een korte periode heel bewust om met geld. Daardoor bespaar je, krijg je weer grip op je uitgaven en bruis je van energie om je geldzaken in het gareel te houden.

Financieel detoxen is op zich eenvoudig, maar lukt alleen als je er serieus voor gaat. Wil je écht minder rood staan, geld overhouden, schulden afbouwen, de hypotheek aflossen, sparen en nooit meer financiële stress? Dan heeft financieel detoxen gegarandeerd effect. Een effectieve methode staat in het boek Crisis. Wat te doen? en in de Crisiskalender 2021, die ik samen met journaliste Marieke Henselmans schreef. Wij noemen de financiële detox de thuisstresstest. Dat is een maand –bijvoorbeeld vanaf vandaag – waarin je hooguit de helft uitgeeft aan keuze-uitgaven als boodschappen, kleding en andere spullen en diensten. Heb je geen zin om te rekenen, ga dan uit van het volgende vaste weekbudget: Reken 50 euro voor de eerste volwassene, 15 euro voor de tweede en 10 euro voor elk kind. Zijn jullie dus een stel zonder kinderen dan moeten jullie van 65 euro per week boodschappen doen, een maand lang. Dat is krap, maar het is dan ook een detox. Probeer het aanbreken van de 65 euro zo lang mogelijk uit te stellen door nog zo lang mogelijk te leven van de inhoud van je vriezer, kelder, keukenkastjes en/of groentetuin. Zijn die voorraden op, dan ga je boodschappen doen tegen minimale kosten.

Een huishouden dat de thuisstresstest heeft overleefd, is geestelijk klaar om alle andere lasten te minimaliseren zoals die van de auto, de vakantie, abonnementen, verzekeringen en de kosten van internet en energie. Na de stresstest wil je namelijk vanzelf meer besparen en creatiever denken over geld. Je krijgt lak aan mode en status, want daarop loopt ontzettend veel koopkracht stuk. Wie serieus bezig gaat met financieel detoxen doorgrondt steeds beter wat koopkracht eigenlijk is. Het is geen rekensom, maar een vaardigheid. Het is, zoals een Loesje-poster ooit mooi omschreef: “De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.”

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊