De geld- en beleggingsbranche biedt voor elk wat wils. Spaarrekeningen voor angsthazen, obligatiefondsen voor twijfelaars, hefboomproducten voor waaghalzen, beleggingen met garanties voor naïevelingen, aandelenopties voor rustelozen en duurzame beleggingen voor iedereen die milieu, mensenrechten, gelijkheid en rechtvaardigheid belangrijker vindt dan geld. Die laatste groep – mensen die snakken naar een betere wereld – groeit. Het percentage duurzame beleggingen dat particulieren aanhouden via banken steeg van 13% in 2015 naar 19% in 2019, toont de handleiding ‘Hoe maakt u duurzame keuzes’ van de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Het zit er dik in dat dit percentage verder stijgt.

Ook jij wil mogelijk duurzaam beleggen. In theorie is dat een slimme zet. Uit wetenschappelijke metastudies blijkt dat de aandelenprijs van bedrijven stijgt als ze duurzaam werken. En ook dat duurzaam werken positief bijdraagt aan de financiële prestaties van bedrijven. Als duurzame belegger lijk je dus dubbel goed bezig: je verbetert de wereld, en boekt ook nog een prima rendement. Alhoewel?

Productiviteit of duurzaamheid – ze zeggen dat je moet kiezen ….. Maar in een tijd van groeiende bevolking en klimaatverandering hebben we zowel oplossingen nodig die duurzaamheid bevorderen als technologische benaderingen die de productiviteit verhogen – en er is geen reden waarom we niet beide kunnen hebben. Bill Gates (1955), Amerikaans ondernemer en filantroop

In een recente studie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kregen proefpersonen twee gefingeerde beleggingsaanbiedingen te zien met dezelfde idyllische foto van een gelukkig, jong koppel met kind, uitkijkend over prachtig natuurschoon. Het ene aanbod luidde: ‘Beleggen over de hele wereld’; het andere ‘Beleggen voor een duurzame wereld’. De proefpersonen moesten, bij verschillende risiconiveaus en verwachte rendementen, 10 mille over beide beleggingen verdelen. Het bleek dat ze bijna de helft van dat geld duurzaam belegden, ook als het jaarlijks 2 procentpunt minder opleverde. Ook als het risiconiveau van de duurzame belegging 1 punt (op een schaal van 1 tot 7) hoger lag, staken proefpersonen tot bijna de helft van hun euro’s in het duurzame aanbod. ‘Duurzaam’ blijkt een magisch woord te zijn, net als de termen ‘gratis’ en ‘garantie’. Als een belegger ervan hoort, gaat zijn ratio overboord en investeert hij blind in zaken met extra risico en/of flink minder rendement.

Maar als wij zo naïef reageren op duurzaamheid, bestaat dan niet het gevaar dat we beleggingen aangeboden krijgen, die alleen maar duurzaam lijken? Of die misschien best duurzaam zijn, maar te riskant of veel te duur? Ja natuurlijk! Want duurzaamheid verkoopt, en trekt dus ook aanbieders die winst belangrijker vinden dan een betere wereld. Waardoor ze matig renderende, te riskante of groengewassen beleggingen, met gelikte marketing, aanprijzen als duurzaam. Tuurlijk, misleiding is verboden. Maar rond duurzaam beleggen gelden nog nauwelijks wettelijke eisen. Tot die er zijn, begeef je je als duurzame belegger in een doolhof, qua risico en rendement. Dat geldt trouwens ook voor de impact van je duurzame belegging. Daarover volgende week meer.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊