Daten in coronatijd vroeg fantasie. Toen de terrassen dicht waren, verliep de zoektocht naar de ware via videobellen, wandelen, online dineren of samen film kijken op afstand. Sommige vrijgezellen – vooral vrouwen – waren blij met dit nieuwe normaal. Zo kon de aanstaande geliefde zijn of haar creativiteit bewijzen. Dat klinkt leuk, maar coronadaten heeft ook een groot nadeel: Omdat wandelen en video-bellen gratis zijn, ontdek je vaak niet hoe je potentiële partner omgaat met geld. Jammer, want financieel gedrag is de leugendetector van de liefde: het onthult iemands ware aard.

Elk mens heeft een financiële persoonlijkheid, leert de financiële psychologie. De een is krenterig, een volgende gul, een derde wars van geld, terwijl een volgende aan niets anders dan euro’s denkt. Tuurlijk, verschillen zijn prima. Het verrijkt je relatie als de één een carpe diem-type is, terwijl de ander ook aan de toekomst denkt. Maar extreem geldgedrag van een partner zet jouw levensvreugde op het spel. Let dus kritisch op het financiële doen en laten van je date, als je straks weer mag afspreken in een eettent, museum of café.

Wees zo romantisch als je wilt over liefde… maar je moet niet romantisch zijn over geld. George Bernard Shaw, Iers toneelschrijver (1856-1950), Nobelprijswinnaar literatuur in 1925

Wees om te beginnen op je hoede als een man of vrouw je materieel niets lijkt te gunnen. Je gaat samen uit eten, en ja hoor: hij heeft toevallig wéér geen geld op zak. Of zij belooft dat ze jou de volgende keer gaat trakteren, maar het komt er nooit eens van. Dit duidt op gierigheid, en dat heeft een link met onvermogen tot delen en liefhebben. Zo’n karaktermanco laat elke serieuze verhouding mislukken.

Pas ook op voor types die nog geen pyjama of afwasborstel met je willen delen. Doodsbang voor verlating houden ze hun eigen spullen angstvallig apart. Zo zijn ze startklaar om uit de relatie te kunnen vluchten als het tegenzit. Ongeveer in dezelfde categorie vallen mensen die nooit iets kunnen accepteren. Iets cadeau krijgen, geeft ze het gevoel in de schuld te staan of te worden omgekocht. Dat is een lastige basis voor vertrouwen.

Nog altijd risicovol zijn koppels waarbij de vrouw meer verdient dan de man. Sommige mannen voelen zich een sukkel wanneer hun eigen carrièreladder minder hoog reikt dan die van mevrouw. Dat kan hem overgevoelig maken voor geldkwesties. Doet zij hem iets leuks cadeau, dan voelt hij zich beledigd; en doet ze niets, dan is ze egoïstisch. In het ergste geval gaat hij zichzelf zien als een maatschappelijke mislukkeling, met depressiviteit, chagrijn of agressie als gevolg.

Ook hachelijk relatiemateriaal zijn bon vivants die onwaarschijnlijk veel uitgeven. Ze trakteren je wekelijks op Dom Pérignon, een drie sterren-diner of een trip naar Parijs, terwijl jij niet snapt waarvan dat wordt betaald. Dit gedrag kan duiden op koopverslaving. Als levenspartner kun je dan het slachtoffer worden van leugens over geld of bedrog. Of achterblijven met onbetaalbare schulden. Je bent gewaarschuwd.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel financiële vitamines met korting 😊