Het wereldrecord ‘oud worden’ staat op naam van de Française Jeanne Louise Calment. Ze overleed in 1997 toen ze 122 jaar was. Tot haar dood was Jeanne helder van geest. Ze fietste zelfs tot haar honderdste verjaardag. Een hele prestatie. Toch stijgt de kans dat een van ons haar record zal gaan evenaren. Hordes wetenschappers zoeken naar stoffen die veroudering tegengaan. Zo ook Peter de Keizer, moleculair bioloog bij het UMC Utrecht, die een middel vond dat oude muizen verjongde. Ze werden fitter, hadden meer haargroei en een betere nierfunctie. Volgens De Keizer zal er binnen tien jaar een middel zijn dat ook de aftakeling van mensen terugdraait. Dus wie weet kun jij op je 80e het wereldrecord 60 meter horde gaan verbeteren, op je 90e de Kilimanjaro beklimmen of op je 100e de aarde rondfietsen met je nieuwe liefde.

Het geheim om jong te blijven is eerlijk leven, langzaam eten, en liegen over je leeftijd. Lucille Ball (1911-1989) Amerikaans actrice en comédienne.

Het leven kunnen vieren tot je 120e klinkt goed. Maar hoe ga jij dat financieren? Die kwestie lijkt ver van je bed als je twee drukke banen combineert met een jong gezin, je volgende verbouwing, vakanties, uitjes en sociale verplichtingen. Maar regeren is vooruitzien. Want zelfs zonder de verjongingspil van Keizer en ondanks de coronapandemie blijft onze levensverwachting stijgen. Leefde een 65-jarige in 1950 nog gemiddeld ruim 14 jaar; in 2026 zal dat bijna 21 jaar zijn. Mede als gevolg hiervan staan we aan de vooravond van een 80-plus explosie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt dat ons land in 2050 twee tot drie keer zoveel 80-plussers zal tellen als nu. Het aantal 20-65-jarigen gaat juist matig groeien. Daardoor zal in 2050 het aantal 20-65-jarigen per 80-plusser zakken van de huidige 12 naar slechts 4 tot 7.

Wie gaan de AOW, pensioenen en zorg van al die aanstaande 80-plussers betalen? Die vraag wordt extra prangend als die oude knarren straks tot hun 120e van skipistes af kunnen suizen. Gelukkig kunnen dan de AOW- en pensioenleeftijd moeiteloos omhoog, want verjongde tachtigers voelen zich bijvoorbeeld zestig. Wie weet krijg je daardoor in 2050 pas AOW als je 75 of 80 bent. Dat kan generatieconflicten opleveren, andere gewoontes, nieuwe markten en vallende kabinetten. Ook kan er een probleem ontstaan met de betaalbaarheid van je verjongde, ellenlange oude dag. Ga er maar niet van uit dat de overheid je altijd kan gaan redden. Eigen euro’s beschermen je het best. Check dus af en toe je pensioensituatie, bijvoorbeeld via de Pensioenschijf-van Vijf van het Nibud. En grijp nu vast in als de uitkomst tegenvalt. Reken ook op een toekomstig gebrek aan zorgpersoneel. Fit blijven, wordt een must. Ga bewegen, niet roken, weinig alcohol drinken en gezond eten. Tuurlijk, dan word je mogelijk nóg ouder. Schenk je reserves dus niet té gul aan je kinderen. Dan kun je, zodra het nodig is, zelf een zorgrobot, zelfrijdend autootje of de nieuwste skiuitrusting voor 90-plussers betalen.

Gratis de Crisiskalender bij aankoop van het boek ‘Crisis. Wat te doen? Klik hier voor de actie 😊

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!