Werkstress, coronastress, relatiestress, vakantiestress, keuzestress, geldstress. De spanningen in je leven kunnen oplopen. Dat kan leiden tot slapeloosheid, overgewicht, minder zelfvertrouwen, fysieke ziektes, depressie en – jawel – financiële problemen. Want stress bemoeilijkt informatieverwerking, plannen en prioriteiten stellen. Daardoor hangt een hoger stressniveau samen met impulsief gedrag, minder sparen en budgetteren, minder tevredenheid en minder grip op je leven. En voor je het weet, zit je in een financiële vicieuze cirkel: door spanningen doe je dwaze, ondoordachte dingen met je geld, je krijgt geldproblemen, extra stress, maakt weer foute keuzes, enzovoorts.

Goed (financieel) beslissen vraagt rust en denkcapaciteit. Kun je je iets permitteren? Is het de beste optie? Wat zijn de gevolgen voor je toekomst? In een consumptiemaatschappij heb je aan die afwegingen een dagtaak. Welke vakantie, verzekeringen, abonnementen? Waarin beleggen? Hoeveel besteden aan pensioenopbouw, je volgende auto, verbouwing of huis? Wie gehaast of gespannen is kan verstrikt raken in gepieker en details, en in een opwelling zijn hele bezit verkwanselen aan een foute belegging, te dure woning of fraudeur.

Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen één bepaalde gedachte te kiezen en niet een andere. William James (1842-1910), Amerikaans filosoof en psycholoog

Maar dat valt te voorkomen. Wetenschappers van The Decision Lab, een Canadese denktank die gedragswetenschappelijk kennis populariseert, hebben ontrafeld hoe je beter beslist bij stress. Met simpele denktrucjes blijk je jezelf rationeler te kunnen maken, waardoor je het grotere plaatje ziet in plaats van je de details. Het gaat zo. Denk bij een aankoop niet aan hoe je het koopt, maar waarom je het zou kopen. Denk daarbij vooral aan de toekomst. En vraag je af of de aankoop past in je (levens)doelen op langere termijn. De antwoorden zorgen vanzelf dat je, zelfs bij stress, meer grip houdt op je geld, beter budgetteert, meer spaart, financieel meer tevreden bent en je vaker je financiële dromen waarmaakt. Concreet werkt het zo. Stel je doorkruist een woonwarenhuis of supermarkt met een winkelkar. Neem, vlak voordat je afrekent, even pauze. Bekijk de spullen in je kar en vraag je van elk ding af: Waarom koop ik dit? Past het bij mijn waarden? Draagt het bij aan mijn toekomst en doelen? Zo nee, weg ermee. Bij grote financiële beslissingen, zoals de aankoop van een huis, auto of belegging, moet je ook letten op je stressniveau. Ben je kalm en heb je een helder hoofd? Zo nee, wacht dan tot je wél relaxed en helder bent, bijvoorbeeld na een goede nachtrust. En mocht je toch een verkeerde keuze maken? Erken dan wat er fout ging en vergeef het jezelf. Dat scheelt stress en verhoogt de kans dat je volgende keer beter kiest. Deze onzichtbare denktrucs helpen trouwens ook als je gezonder wilt eten of minder wilt roken. Het is simpel, gratis en scheelt stress en geld. Meteen uitproberen dus.

Gratis de Crisiskalender bij aankoop van het boek ‘Crisis. Wat te doen? Klik hier voor de actie 😊

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!