Vorig jaar steeg het aantal dollarmiljonairs op aarde naar 56 miljoen stuks, blijkt uit het Global Wealth Report 2021 van Credit Suisse. Dat betekent dat 1,1% van de volwassen wereldbevolking minimaal 850.000 euro bezit aan vermogen minus schulden. In ons land vallen ruim een miljoen volwassenen in deze categorie. Dit brengt de Nederlandse dollarmiljonairdichtheid op 7,7%. Ofwel: één op de dertien Nederlanders is dollarmiljonair. Wie weet ben je er zelf eentje. Of je buurvrouw. Maar het meest waarschijnlijk is dat je nog geen lid bent van dit kleine clubje bofkonten. Zou je dat wel willen? Neem dan je persoonlijkheid eens kritisch onder de loep. Het karakter van miljonairs blijkt namelijk te verschillen van dat van doorsnee mensen. Dat bewijst het onderzoek ‘The rich are different’ van zes Duitse psychologen en economen. Wie rijk wil worden, kan met deze kennis zijn voordeel doen.

De onderzoekers testten en vergeleken de persoonlijkheidskenmerken van 130 Duitse euromiljonairs met de persoonlijkheid van Duitsers in het algemeen. De miljonairs waren emotioneel stabieler, extraverter en gedisciplineerder. Ook stonden ze meer open voor nieuwe ervaringen, en geloofden ze veel sterker dat ze de koers van hun leven zelf konden beïnvloeden. Verder bleken miljonairs narcistischer en onvriendelijker dan hun doodsnee landgenoten te zijn. En meer gericht op zichzelf dan op anderen.

Ik wil een man die vriendelijk en begripvol is. Is dat te veel om van een miljonair te vragen? Zsa Zsa Gábor (1917-2016), Hongaars-Amerikaans actrice.

Die kenmerken van de rijken kloppen aardig met de vooroordelen die over miljonairs bestaan. Onderzoek toont dat mensen de rijken vaak zien als bovengemiddeld intelligent en hard werkend, maar ook als hebzuchtig en minder eerlijk. Ook dat extraverte en avontuurlijke karakter van miljonairs is niet verrassend, want om iets te bereiken moet je netwerken, relaties opbouwen, nieuwe projecten starten, motiveren en inspireren. Verder is discipline noodzaak als je aan je rijkdom werkt. Want in plaats van luieren en genieten, moet je bezig zijn met je langetermijndoelen, elke dag weer. En ondertussen, ondanks tegenslagen, emotioneel stabiel blijven, want succesvol zijn, is lastiger als je altijd humeurig, bozig, tobberig of bangig bent.

Bezit jij zo’n miljonairspersoonlijkheid? Mogelijk nog niet. Maar wat niet is, kan komen. Natuurlijk kun je niet zomaar van karakter veranderen. Wel kun je je denkwijze aanpassen. Of deels aanpassen. Volgens psychologen beïnvloedt je instelling je gedrag, en je gedrag je persoonlijkheid. Ben je dus verlegen? Probeer dan eens een paar extraverte dingen te doen, zoals iemand, liefst een extravert persoon, vragen met je samen te werken. Ben je lui? Stel jezelf dan concrete doelen en deadlines, zoals elke dag drie klanten benaderen of elke maand x euro omzetten. Dan ga je geloven dat je je lot zelf bepaalt, word je extraverter en gedisciplineerder enzovoorts. En laat de euro’s dan maar komen. Mocht dat niet lukken, dan ben je in elk geval een ervaring rijker.

Met kortingcode ‘crisis’ worden het boek ‘Crisis. Wat te doen’ plus de Crisiskalender gratis verzonden. Klik hier voor de actie 😊

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!