Polderen aan de keukentafel

Posted on 3 min leestijd

Liefde en geld vormen een riskante combinatie. Want liefde maakt blind. Daarom vallen gulle mensen lukraak op zuinige personen, terwijl financiële piekeraars hun leven besluiten te delen met losbollen. In theorie zijn zulke combinaties van uitersten geen gek idee. De ene partner kan dan zorgen voor de lol, terwijl de ander de toekomst in de gaten houdt. Maar de praktijk werkt anders. Verliefdheid is namelijk een roze wolk die meestal voorbijtrekt, met medeneming van de vertedering voor de afwijkende ideeën van de ander. Ineens willen we weer leven naar onze eigen financiële maatstaven. Maar daarover praten of compromissen zoeken, ho maar. Want geld gaat over beslissingsmacht, vrijheid en kansen. Bovendien leren de meeste mensen van hun ouders dat praten over geld niet hoort. Daarom houden we financiële irritaties vaak verborgen. Het lijken wel steenpuisten: Ze doen pijn en iedereen kan ze krijgen, maar door schaamte lijden we er in stilte aan.

Als een stel niks afspreekt over geld, komen er geen antwoorden op brandende kwesties als: Wie betaalt haar dure kledinghobby of zijn kinderen uit een vorige leg? Wie regelt de administratie en betalingen? Wat mag de vakantie kosten? En wat betalen beide aan het huishoudbudget? Wie nog dolverliefd is, schuift die vragen voor zich uit. Maar bij je eerste ruzie gaat het irriteren dat hij bulkt van het geld, terwijl zij niks overhoudt. Of stoort het dat zij in nagelstudio’s hangt, terwijl de huishoudrekening dieprood kleurt. Met elke extra financiële ergernis slinkt het vertrouwen en erodeert de liefde. Zo kun je afstevenen op een breuk. Met alle pijn en kosten van dien.

Ieder huwelijk dat ouder is dan een week kent gronden tot echtscheiding. De kunst is het vinden en blijven vinden van gronden om bijeen te blijven. Sir Robert Anderson, Engels politieofficier, theoloog en schrijver (1841-1918)

Denk niet dat je een partner financieel kan heropvoeden. Opvattingen over geld krijg je met de paplepel ingegoten door je ouders, en vormen je karakter. Wie opgroeide met hard werken, zuinigheid en sparen, ziet dat vaak levenslang als het hoogste goed. En wie thuis leerde dat geld moet rollen, maakt juist dát tot een onaantastbare gewoonte. Daarom begint financiële vrede niet met aanpassing, maar met wederzijds begrip. Bespreek jullie ergernissen en zorgen over geld als je allebei ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Vindt de een de ander te zuinig of te scheutig? Spreek dan af om elkaars geldgedrag één dag per week te imiteren. Een beknibbelaar doet dus een dagje royaal, terwijl zijn kwistige vriendin 24 uur lang niets mag uitgeven.Daarna is het tijd voor keukentafeloverleg. Noteer ieder voor zich hoe je het gezinsinkomen zou willen besteden. Wil de een sparen en de ander duur reizen? Kies dan voor minder sparen en toch een bijzondere reis. Want een financiële relatie floreert, net als politiek overleg, bij het Polder model. Niks geen geschreeuw en harde standpunten, maar respectvol compromissen sluiten voor een win-win situatie. Dat voorkomt zowel ruzie als mismanagement van de huishoudportemonnee.

Rijker worden? Zo doe je dat!

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je vandaag nog werk van je rijkdom kunt gaan maken. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. Informatie en bestellen →