Wat hebben profvoetballers, geslaagde zakenlui en mannelijke beroemdheden met elkaar gemeen? Juist. Hoe rijker ze zijn des te oogverblindender hun vrouwen. Althans, zo lijkt het in glossy’s, roddelbladen en op tv. Maar is het echt waar? Absoluut, concludeerde een groepje biologen eind vorig jaar in het tijdschrift Evolution and Human Behavior. Aan driehonderd vrouwen en mannen toonden ze foto’s van het andere geslacht met en zonder inkomensgegevens. Die moesten ze rangschikken op aantrekkelijkheid. En ja hoor, de vrouwen reageerden op rijke mannen als groene vleesvliegen op een kadaver: ze waren niet weg te slaan. Specifieker geformuleerd: als het gepresenteerde inkomen van een man vertienvoudigde dan steeg zijn sex appeal voor de dames met maar liefst twee punten op een schaal van nul tot tien. Dit ongeacht meneers leeftijd en body mass index. De mannen daarentegen bleken zich nauwelijks te interesseren voor de rijkdom van het andere geslacht. Ze vielen als bakstenen voor jeugd en fysieke perfectie. Deze uitkomsten bevestigen een klassiek sprookje: een vijftigplus miljardair met een buikje en een pokdalig gezicht huwt een eenentwintigjarig fotomodel dat geen idee heeft hoe je Monaco schrijft en waar het ligt, maar er dolgraag met hem wil wonen.

Al is een man zo lelijk als een aardappel, als hij geld heeft, kan hij een mooie meid krijgen. Yvonne Kroonenberg, schrijfster en columniste

Is de mens echt zo simpel dat vrouwen hun schoonheid uitruilen voor de rijkdom van meneer? Welnee, oordeelt de Amerikaanse sociologe Elizabeth McClintock op basis van breed praktijkonderzoek. Volgens haar kiezen partners voor elkaar omdat het klikt. Anders houdt een relatie geen stand. Maar waarom zien we dan toch vaak rijke mannen met mooie vrouwen? Dat blijkt minder gerelateerd aan schoonheid en geld dan de massa denkt, ontdekte McClintock. Een vertekend beeld ontstaat ten eerste doordat de gemiddelde man sowieso meer verdient dan de doorsnee vrouw. Dat maakt het logisch dat (ook fraaie) vrouwen doorgaans in zee gaan met rijkere mannen. Hierbij komt, zo toont onderzoek, dat mooie mensen door hun omgeving een sociaal hogere status worden toegedicht. Ze presteren daardoor beter op school, zijn succesvoller in hun beroep en verdienen meer. Bovendien toont onderzoek dat we personen met een hoge sociaaleconomische status beoordelen als aantrekkelijker. Zo ontslaat een vicieuze cirkel van mooi naar succes naar nog mooier. Dat effect wordt verstrekt doordat welgestelde dames (en heren) zich dure gebits- en lichaamscorrecties kunnen permitteren. Als je al deze tendensen weg filtert, zo concludeert McClintock, zijn vrouwen helemaal niet uit op rijke mannen, en mannen niet op trofeevrouwen. Beiden willen wederhelften waarmee het klikt. Dus mochten Donald en Melania ooit scheiden, dan komt dat niet doordat hij haar lelijk vindt.

Rijker worden? Zo doe je dat!

In mijn boek ‘Waar doen ze het van. Hoe je rijk wordt en blijft’ leg ik je uit hoe je vandaag nog werk van je rijkdom kunt gaan maken. Ik stuur het je toe voor €12,50 inclusief de verzendkosten. Informatie en bestellen →