Veel mensen hebben dromen. Een eigen huis, een Europareis per Harley-Davidson, een sabbatical of een zeewaardig jacht. Maar waarom zijn het dromen? Omdat ze geld kosten. En dat geld is er vaak niet. Tenminste, nóg niet. Tijd, discipline en creativiteit, kunnen die situatie veranderen. Globaal gezien kun je op twee manieren voor dure verlangens sparen: je moet ofwel meer gaan verdienen óf minder gaan uitgeven. Want heus, de kans op een grote loterijprijs is klein en geld lenen voor een droom, maakt misschien één wens haalbaar, maar daarna ligt je bestedingsruimte jarenlang aan het infuus.

Trouwens, ook extra verdienen heeft nadelen. Het is niet altijd haalbaar en fiscaal stukken duurder dan besparen. Als je meer uren gaat draaien, opslag krijgt of parttime bijklust, dan roomt de fiscus elke extra verdiende euro af met meestal 37,35 tot 49,5%. Iemand die €200 extra verdient, houdt daar dus netto €101 tot €125,30 van over. Maar als je €200 minder spendeert, ben je meteen €200 rijker. Daarom is minder consumeren voor de meeste mensen dé manier om hun slappe was te laten groeien. Een lockdown biedt daarvoor een uitgelezen kans. De horeca en theaters zijn dicht, evenementen verboden, en wintersport en winkelen zo goed als onmogelijk. Afgelopen april spendeerden we door de lockdown ruim 17% minder dan het jaar ervoor. Moeiteloos.

Niets willekeurig doen betekent geld besparen. Antoine Albalat (1856-1935), Frans schrijver

En nu je zo goed bezig bent met je geld: maak van deze winter-lockdown een echte financiële retraite, waarin je, naast je uitgaven, ook je gedachten over geld op een rijtje krijgt. Maak twee lijstjes. Op de eerste zet je dingen die je in geldzaken goed doet, en op de tweede waar je minder trots op bent, of waar je commentaar op krijgt. Bedenk dan (of vraag je partner) op welke van de geldtypes van de Amerikaanse financieel psychologe Olivia Mellan je lijkt. Een geldmonnik vindt geld vies en de wortel van alle kwaad. Een geldmijder vindt geldzaken eng, waardoor hij beleggen, administreren en sparen mijdt. Dan de bluffer. Die voelt zich juist leeg zodra hij géén geld verdient, belegt of analyseert. Een verkwister verbrast zijn geld, terwijl een hamsteraar uitgeven juist verschrikkelijk vindt. De tobber tot slot checkt zijn financiële situatie voortdurend, maar blijft piekeren.Ook jij lijkt op een of meer types, waardoor geld een emotioneel onderwerp voor je is. Dat veroorzaakt stress, zoals piekeren, ruzie met de partner of een minderwaardigheidsgevoel. Maar een praktijkoefening van Mellan kan je redden: Gedraag je minimaal een keer per week als je tegenpool. Ben je een verkwister geef dan een dag niks uit. En ben je een hamsteraar, koop dan af en toe expres iets duurs. Zodra je dat kunt, kun je geldkwesties beter scheiden van emoties, en ben je vaker tevreden met uitgaven, spaar- en beleggingsbeslissingen en inkomen. Kijk, dat is nou het mooie van een lockdown.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊

(gebruik kortingcode ‘crisis’ voor gratis verzending)