De coronacrisis is een ‘zeer serieuze stresstest’ voor Europese banken, oordeelde het Centraal Plan Bureau (CPB) een paar maanden geleden. Want in een crisis kan het gebeuren dat banken (veel) schulden van huishoudens, bedrijven en overheden moeten afschrijven. Waardoor ze kwetsbaarder raken. En dan denk je, jakkes, toch niet weer een bankencrisis, hè? Weet je nog, die van 2008? De overheid redde Fortisbank met miljarden euro’s uit de Staatskas. Nog eens enkele tientallen miljarden gingen als lening naar ING Groep, Aegon en SNS Reaal. En toen we net van die schrik bekomen waren, ging de IJslandse spaarbank Icesave kopje onder. Even dachten 120.000 Nederlandse Icesave-spaarders dat ze hun geld kwijt waren, totdat onze overheid 1,4 miljard euro aan depositogaranties voorschoot. Een jaar later ging ook nog DSB Bank op de fles. DSB-spaarders namen massaal hun geld op na een oproep van Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed. En weg was DSB.

Risico ontstaat door niet te weten wat je doet. Warren Buffet (1930), Amerikaans investeerder, zakenman en multimiljardair.

De bankencrisis van 2008 hakte er flink in bij spaarders. Dreigt dat Icesave-effect nu weer? Het risico bestaat volgens het CPB. In Italië lijkt dat gevaar extra dreigend. Maar liefst 18 procent van de totale Italiaanse bankbalans bestaat uit schuld van de Italiaanse overheid. En die schuld rijst de pan uit. Mocht de Italiaanse overheid betalingsproblemen krijgen, dan kunnen Italiaanse banken omvallen. En omgekeerd. Dit probleem speelt ook, hoewel minder, in Spanje. Maar nu denk je misschien: Wat heb ik daar mee te maken? Daar heb je gelijk in als al jouw spaargeld onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS) valt. Daarvan is sprake als je hooguit een ton spaart per Nederlandse bankvergunning. Let wel op, want soms vallen meer banken onder één vergunning. Dat geldt voor bijvoorbeeld ASN Bank, BLG Wonen, De Volksbank, RegioBank, SNS Bank en Zwitserleven.

Een extra waarschuwing geldt voor wie spaart in een ander EU-land. Spaarplatforms als raisin.nl, savedo.nl of hoogstespaarrente.eu stellen dit voor als een slimme zet, want je krijgt een pietsje meer rente, terwijl je geld toch tot een ton zou zijn gegarandeerd, net als bij ons. Dat is niet helemaal juist, want het ene DGS is het andere niet. Stel je Italiaanse spaarbank valt om. Dan gaat de rekening momenteel eerst naar de andere Italiaanse banken. Kunnen die de schade niet dragen, dan moet de Italiaanse Staat bijspringen. Als potentiele EU-spaarder moet je dus drie dingen checken: de kredietstatus van je spaarbank, de kredietwaardigheid van je spaarland én de degelijkheid van de bankensector in je spaarland, bijvoorbeeld via thebanks.eu. Maar waarom zou je? Op een vijfjarig spaardeposito biedt de Tsjecvhische J&T Banka 1,4%, en de Italiaanse BFF-groep 1,35%. In ons eigen land scoor je volgens spaarinformatie.nl (begin augustus) 0,55% minder. Ga voor dat minieme verschil geen risico lopen. Spaar gewoon in Nederland.