Een economische crisis heeft iets van een overstroming of een orkaan. Het gebeurt regelmatig en de schade kan enorm zijn. Toch is het telkens een ramp die bijna niemand had verwacht. Soms omdat het pas je eerste crisis is. Tijdens de vorige was je nog een feestende student, terwijl je nu een zzp’er bent met kind en hypotheek. Of omdat je vóór de crisis alle reden tot optimisme had. Jouw digitale tussenhandel leek een loterij zonder nieten, maar door corona ligt de hele tent in puin. Anderzijds zijn er Nederlanders die dankzij het virus juist overuren of topomzetten draaien. Geldzorgen hebben ze niet, net als mensen met veel vermogen, een absoluut onaantastbaar inkomen of een partner met een goedbetaalde bonusbaan. Kortom: niemand is gemiddeld, en voor elk huishouden heeft de recessie andere gevolgen.

Klik hier voor een korte test die jouw persoonlijke crisisbestendigheid peilt. Beoordeel de stellingen met ja of nee’. Dan krijg je code rood, geel of groen, en een idee over wat je moet of kunt doen.