Waarom eten als je geen honger hebt? Waarom op vakantie als je liever thuis zit? Waarom shoppen als je alles hebt? En toch doen we, door kuddegedrag en sluwe marketing, een heleboel onnodige dingen. Dat geldt extra voor verzekeringen. Want een polis dekt een risico. Dat begrip gaat zelfs doorgewinterde bankiers, politici en economen boven de pet. Denk maar eens terug aan de kredietcrisis die in 2008 begon. Vrijwel geen expert had die verwacht. Dewereld is nu eenmaal te complex voor menselijke hersens. Daarom nemen we selectief waar, leggen onzinnige verbanden en tasten we in het duister als het om het inschatten van risico’s gaat.

Vraag iemand maar eens naar het nut van een annuleringsverzekering. Je krijgt dan vage antwoorden als: “Nou, stel dat ik een been breek, zwanger raak, ziek wordt of mijn paspoort verlies ….” Ja? Wat dan? Je mag hopen dat die strop onder de voorwaarden valt. Verder kost verzekeren geld en vraagt schade claimen moeite en soms ergernis. Maar ernstiger: wie alle onzekerheid afkoopt, durft op het laatst niks meer, kan niks meer en snapt niks meer. En juist dan laat je je gemakkelijk nóg een dure dekking aansmeren waar je best zonder kan.

Het is sowieso knotsgek om kleine pechgevallen af te dekken. Het kost per saldo geld, terwijl de ergste rampen in het leven per definitie onverzekerbaar zijn. Denk aan liefdesverdriet, een ongeneeslijke ziekte, oorlog of het verlies van een kind. Juist piepkleine financiële stroppen zoals een gecancelde reis bieden je de kans om jezelf te harden tegen tegenslag.

Hoe je zo’n schade dan betaalt? Nou, gewoon, van je verzekeringsreserve. Dat is een spaarrekening met één tot enkele duizenden euro’s voor kleinere schades. Je kunt dat geld nu apart zetten of langzaam bij elkaar gaan sparen, bijvoorbeeld door allerlei angsthazige dekkinkjes te dumpen, wat kosten bespaart. Denk aan sneeuw-, tuin- en fietsverzekeringen, aanvullende zorgverzekeringen, annuleringsverzekeringen, contactlenzenverzekeringen, glasverzekeringen, scholieren(ongevallen)verzekeringen, catastrofeverzekeringen, of  – hoe verzin je het! – de bruiloftverzekering.

Pas ook op met verzekeringen voor autohulp, rechtsbijstand, schades aan kostbaarheden en door ongevallen. Die leiden vaak tot dubbele dekkingen, terwijl nooit dubbel wordt uitgekeerd. Met een spaargeldbuffer op de bank leef je verder prima zonder uitvaartpolis of extra garanties op spullen. Wees ook uiterst pietluttig met de dure arbeidsongeschiktheidspolis (spel de voorwaarden en vergelijk de premies). Voor zzp’ers is een broodfonds een voordelig alternatief. 

Natuurlijk, een klein rijtje polissen moet. Zoals de opstal- en aansprakelijkheidspolis plus de verplichte zorgpolis en de WA-verzekering. Nou vooruit, een inboedelverzekering mag ook. En een (doorlopende) reisverzekering met alleen een dekking voor ziektekosten die je zorgverzekering niet vergoed, bijvoorbeeld omdat je gaat skiën of diepzeeduiken, of buiten Europa reist.

Wie bewust weinig verzekert, gaat anders leven. Je koopt kwaliteit, past beter op je spullen en gezondheid. Maar belangrijker: je leert leven met een beetje tegenslag, waardoor je niet meer trapt in elke angst aanwakkerende verkooptruc. Dat maakt het bestaan minder beklemmend en minder duur. Zo loop je, door een beetje pech te accepteren, uiteindelijk minder risico.

Zo bespaar je op onnodige zekerheid:

  • Bescherm jezelf nooit tegen schade door één soort ziekte of aan één artikel, maar dek je in tegen algemeenheden zoals ziektekosten, inboedel- en opstalschade en aansprakelijkheid.
  • Kies een maximaal eigen risico. Verzekeren doe je om rampen te voorkomen, en niet omdat je spoken ziet. Naast premie scheelt een hoger eigen risico het gedoe van claimen van kleinere schades. Dat kost moeite en ook ergernis als je pech niet onder de voorwaarden valt. 
  • Sluit, alleen als je het écht nodig hebt, een overlijdensrisicoverzekering, een arbeidsongeschiktheidspolis of een verzekering tegen hoge ziektekosten in het buitenland.
  • Zoek, voor het handjevol essentiële polissen die je aanhoudt, elk jaar de producten met de beste voorwaarden voor de beste prijs op een betrouwbare vergelijkingssite.
  • Het is niet per definitie het voordeligst om al je verzekeringen wegens pakketkortingen af te sluiten bij één maatschappij.
  • Sluit geen service-abonnement af bij een assurantietussenpersoon. En heb je er een lopen, zeg die dan op. Bij verzekeringen heb je sowieso recht op service.

Mijn nieuwste boek ‘Geld speelt geen rol’ voorkomt dat je missers maakt in geldzaken of financieel wordt belazerd. Als je het hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens) gesigneerd thuisgestuurd.