Op 24 oktober, vlak na het uitkomen van ‘Geld speelt geen rol’ heb ik het boek aangeboden aan de directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. Van deze gebeurtenis maakten we een feestelijk promotiefilmpje. Je kunt het hier bekijken.

NPO1-radioprogramma ‘Geld of je leven’

In radioprogramma ‘Geld of je leven’ op radio NPO1 sprak ik over mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Je kunt het hier terugluisteren en een verlag van het interview lezen.

‘Kopen is oorlog, zegt econoom en schrijver Erica Verdegaal, in haar nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Een boek over hoe we als consument constant verleid worden om geld uit te geven. Het slechte nieuws: het is allemaal veel erger dan we denken. Maar het goede nieuws is: we kunnen er wel iets tegen doen.’

De Telegraaf 30-10-2023

Zelfs superslimme mensen kunnen de mist ingaan met beleggen, een huis kopen of onderhandelen of het salaris, stelt econoom Erica Verdegaal. In haar nieuwe boek Geld Speelt geen Rol gaat ze in op de psychologische trucs die gebruikt worden om ons geld afhandig te maken en hoe je je daartegen wapent. “Je wordt rijker en gelukkiger door anders te denken.”

Het goede nieuws is dat iedereen zich kan wapenen tegen dit soort valkuilen, aldus Verdegaal. Zo adviseert ze nooit te winkelen met een goed humeur (dan ben je goedgeloviger), altijd nee te zeggen tegen gratis cadeautjes (daar betaal je altijd een prijs voor) en om standaard te zoeken naar kritische reviews als je iets koopt. Maar het allerbelangrijkste is volgens Verdegaal om door te krijgen hoe financiële denkfouten ontstaan.

Het Financieele dagblad van 25 november 2023

Ik heb super blij met de leuke en eerlijke recensie over mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’ in mijn favoriete krant: het Financieele Dagblad. Dit staat er zoal:

“Kopen is oorlog, want iedereen staat klaar om je geld afhandig te maken. Econoom Erica Verdegaal schreef een boek over financiële denkfouten die je tot gewillige prooi maken van slimme marketeers en hoe die te voorkomen.

Anders dan vroeger worden consumenten tegenwoordig 24/7 blootgesteld aan verleidingen via het internet en sociale media. De verkooptrucs zijn geraffineerder, trefzekerder en worden breder toegepast, terwijl de consument dankzij digitalisering de klok rond in staat wordt gesteld de virtuele portemonnee te trekken of via buy now, pay later-diensten als Klarna een consumentenkrediet aan te gaan.

Geld speelt geen rol wemelt van dit soort wetenswaardigheden en tips; gezond verstand in een populair psychologisch-wetenschappelijk jasje. Het geheel is vormgegeven als een leesboek annex zelfhulpgids met oefeningen, waarvan twijfelachtig is of lezers die ooit serieus zullen maken.

Maar dat deert niet als je het boek gebruikt zoals het is bedoeld: als naslagwerk bij ‘financieel gedoe’. Veelvoorkomende vragen — variërend van ‘zijn cryptomunten een goede belegging?’ tot ‘wat is het beste cadeau voor familieleden?’ — worden keurig op thema geordend met als bedoeling Geld speelt geen rol tot een blijvertje te maken in de boekenkast.”

Het AD van 1 november 2023

Niet alleen jongeren leven vaak boven hun stand: de helft van alle Nederlanders geeft elke maand meer dan 25 euro uit aan onnodige zaken, één op de zes zelfs meer dan 50 euro.

,,Dit komt doordat mensen zich in de luren laten leggen door bedrijven die steeds slimmere psychologische trucs toepassen om jou geld uit te laten geven,” vertelt personal finance-expert Erica Verdegaal. Met haar onlangs verschenen boek: Geld speelt geen rol, roept Verdegaal consumenten op om er niet meer in te trappen. En geeft ze praktische tips hoe je baas blijft over je eigen portemonnee.

,,Verdegaal: ,,De wereld is echt veranderd. We kopen niet meer naar behoefte. We leven in een consumptiemaatschappij waarin we continu gemanipuleerd worden om geld uit te geven.”

Dat consumenten wettelijk veel beter beschermd zijn dan zeg een jaar of vijfentwintig geleden, maakt volgens Verdegaal niet uit: ,,Het opwekken van hebzucht is namelijk niet illegaal. Ik wil mensen de ogen openen zodat ze weten hoe ze bespeeld worden. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek leg ik onze denkfouten uit en laat zien wat je er tegen kunt doen.”

Want ook al ben je nog zo intelligent: het vlees is volgens Verdegaal behoorlijk zwak: 

,,Hoogopgeleide mensen stinken er net zo goed in of trappen misschien nog wel sneller in marketingtrucs. Dat komt omdat mensen denken dat ze slim zijn en van alles verstand hebben. Maar eigenlijk zijn wij heel simpele wezens.”

Radioprogramma ‘De nacht van’ 30 oktober 2023

Op de 100e editie van wereldspaardag op 30 oktober 2023 sprak ik in NPO1 radioprogramma ‘De Nacht van’ over sparen en over mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Je kunt het hier beluisteren

Dagblad van het Noorden en Leeuwarder courant

Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant publiceerden een prachtig interview met mij naar aanleiding van het uitkomen van mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Het geeft mijn mening, de sfeer en noodzaak van dit boek goed weer. Hieronder twee citaten uit het artikel:

In Geld speelt geen rol beschrijft Verdegaal uitgebreid aan welke verleidingen consumenten worden blootgesteld en welke fouten ze maken wanneer ze hun zuur verdiende geld uitgeven. Commercie lijkt meer en meer de baas over ons geld. De schrijfster windt er geen doekjes om: kopen is oorlog. In de complexe, digitale consumptiemaatschappij waarin we leven worden we 24 uur per dag bestookt door gehaaide ondernemers, influencers en bedrijven die op onze centen uit zijn.

Ze bedienen ze zich van de nieuwste marketingtechnieken en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van internet en sociale media. ,,Daardoor grijpen niet alleen commerciële bedrijven naar elke wetenschappelijk bewezen truc om jou je laatste (geleende) euro’s afhandig te maken. Ook goede doelen, consumentenorganisaties, non-profit instellingen en overheidsorganisaties benutten de nieuwe verleidingstechnieken gretig’’, noteert Verdegaal. ,,We zijn beland in een samenleving waarin iedereen aan je probeert te verdienen.’’

EO-platform DIT

Het EO-platform DIT schonk aandacht aan mijn boek in verband met Black Friday 2023:

‘Volgens econoom Erica Verdegaal gebruiken bedrijven allerlei trucjes om mensen te verleiden hun producten te kopen. Verdegaal schreef het boek Geld speelt geen rol, waarin ze uitlegt hoe bedrijven dat precies doen. Ze zegt dat die trucjes op iedereen werken: jong, oud, hoog- en laagopgeleid. De nepkortingen zijn daar een voorbeeld van. Volgens Verdegaal is het heel goed dat bedrijven die nepkortingen geven worden aangepakt. Al is ze wel benieuwd of het gaat werken.

“Niet alle bedrijven die nepkortingen geven, zullen gepakt worden. Misschien nemen ze dat risico voorlief. En als de boetes wel gaan werken, dan grijpen bedrijven wel naar andere trucjes. Door bijvoorbeeld te doen alsof er van een bepaald product nog maar een paar exemplaren zijn. Of bij een product te vermelden dat al heel veel andere mensen het gekocht hebben. We leven in een maatschappij van list en bedrog, waarin alles draait om zoveel mogelijk geld verdienen.”’

De Schiedammer Online, 4 december 2023

Erica geeft de nodige aanwijzingen over hoe je niet in allerlei valkuilen moet lopen en over hoe je geen slachtoffer wordt van list en bedrog van anderen die over jouw rug rijk willen worden om bijvoorbeeld in de op de cover afgebeelde gele sportwagen te rijden.

Aan marketingmensen krijg je, dit boek lezende, ook een hekel. Ze gebruiken verleidingstechnieken gretig. En zelfs met veel van mijn medeburgers moet ik uitkijken, want die beginnen met een piepkleine investering een webshop en ook die hebben de laatste marketingtechnieken in de vingers. Als ze zich opwerken tot influencer is het nog erger. Finfluencer noemt Erica ze.

“We zijn kortom beland in een samenleving waarin iedereen, van bedrijven en finfluencers tot je buren en vrienden, aan je probeert te verdienen”, zo betoogt Erica. En: “Er komt geen politicus die sappelende burgers oproep tot een kopersstaking.” Kopen is oorlog, is een kop in het boek. Als koper ben je geen Koning Klant, maar eerder het gehersenspoelde kanonnenvoer dat onze economie draaiende houdt, schrijft Erica, die eraan toevoegt dat je aan dat lot kunt ontsnappen. In haar boek staat dan hoe.

Het boek ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’ is voor 20 euro te koop. Volgens Erica is het boek “een soort antiraketwapen tegen alle onwenselijk informatie die in dit tijdperk dagelijks op je wordt afgevuurd”.

Als ik het zou kopen, zou ik het in een boekenzaak doen, zodat je de betaalpijn van het contant betalen kunt voelen. Bij de kassa zou ik er dan nog even vijf minuten over nadenken of ik het echt nodig heb en wat ik met die twintig euro anders zou kunnen kopen. Ik zou er ook aan denken dat bij het kopen van een boek er mensen en bedrijven aan me verdienen, zoals de auteur van het boek, de boekhandelaar en de uitgever. Tenslotte zou ik aan de bieb denken, waar je boeken kunt lenen. Je ziet het, wat ik heb gelezen, breng ik meteen in praktijk.

Radio Omrop Fryslân

Financieel magazine Fiscalert

‘Wees geen kanonnenvoer’, staat te lezen in geldmagazine Fiscalert van oktober 2023. ‘De huidige verleidingsmaatschappij brengt veel gezinnen en jongvolwassenen in grote financiële problemen. Hoe kun je weerstand bieden aan de lokroep van nieuwe spullen en die te dure cappuccino op het station? Econoom Erica Verdegaal geeft slimme tips.

Al op op 13 november 2023 staat mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’ tot mijn verrassing en vreugde in de top 5 personal finance van managementboek.nl. Dit naast wereldberoemde auteurs als Robert Kiyosaki!

In november 2023 ben ik, wegens mijn boek, ‘Geld speelt geen rol’ verkozen tot auteur van de maand bij mijn uitgever.  In een kort interview met hen leg ik uit wat er uitdagend was aan het schrijven van dit boek. Ook geef ik tips voor optredens in de media. Het staat hier.

Radio Omrop Fryslân

Lees verder op de website van Omrop Fryslân.

Als je mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’ hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens) gesigneerd thuisgestuurd.