In gedachten neem ik u mee naar Italië, een bakermat van onze beschaving. Ook daar is het onrustig door nieuwe verkiezingen, met de populistische en eurosceptische politieke partij Movimento Cinque Stelle (M5S, Vijfsterrenbeweging) als luis in de pels. Hun aanvoerder is Beppe Grillo. Beppe betekent grootmoeder, in het Fries. Dat klinkt betrouwbaar en onschuldig. Maar Beppe Grillo is niet alleen een doorgewinterd politicus, maar ook een komiek, activist, blogger en acteur. Zulke ervaren, breed aansprekende figuren op leeftijd kunnen het ver brengen in de politiek en het zakenleven. Want door hun verbale vaardigheden, acteerkwaliteiten en charisma brengen ze veel volk op de been. Net zoals Ronald Reagan en Silvio Berlusconi deden. En nu dus Amerika’s aanstaande president Donald Trump.

Terug naar Nederland, waar, net als in de meeste Westerse democratieën, de sympathie voor rechts populistische politieke partijen groeit. Welke bindende leiders zonder politieke ervaring zouden hier hun kans kunnen grijpen? Voor het ambt van minister-president steekt één man met kop en schouders boven iedereen uit: Adrianus Kyvon, bij iedereen bekend onder zijn artiestennaam André van Duin. Hij is bijna 70 jaar, veelzijdig, geboren Rotterdammer en in de heren, wat extra stemmen trekt. Als hij Frans Bauer kiest als running mate kan dit gouden duo (elke) partij aan een meerderheid helpen. Vooral wanneer ze Sander van de Pavert van Lucky TV (geweten van de natie) erbij nemen. En vergeet ook de Limburger André Rieu en zijn orkest niet, want in de hele wereld gaan alle deuren en oren voor hem open. Geen vrouwen? Natuurlijk wel. Koningin Maxima zetten we op buitenlandse zaken (dan krijgen we de Koning er gratis bij). Verder is zangeres Anouk geknipt voor het ministerie van gezin en moederschap. En Leontien van Moorsel doet natuurlijk sport.

Hoe zal het uw geldzaken in zo’n gekke wereld vergaan? Wat gaan de rente, huizenprijzen, aandelenindexen en werkgelegenheid doen onder een populistische regiem? Veelzeggend is het effect van de overwinning van Donald Trump -zijn Duitse grootouders heetten oorspronkelijk Trumpf- op de beurzen. Zijn zege veroorzaakte eerst een koersval, maar even later een fors herstel. Dat klopt met de historische ontwikkelingen: op de lange termijn zijn de beursindexen altijd gestegen, ongeacht de politieke kleur van de (tijdelijk) hoogste baas van Amerika.

Veel ingrijpender voor uw portemonnee (dan een verkiezingszege) zijn megatrends als wereldwijde concurrentie, digitalisering, flexibele arbeid en robotisering. Dat geldt extra voor jongeren. Een hoge opleiding maakt hun niet langer immuun voor een koopkrachtdaling. Want wie is tegenwoordig niet hoog opgeleid? En ondertussen maakt informatietechnologie het steeds simpeler om dure kennisarbeid te vervangen door computers. Of door digitaal ingehuurde, Aziatische knappe koppen tegen tarieven waar een modale Nederlander met een studie- en hypotheekschuld nooit van kan leven.

En zo stevenen we af op een winner takes all-markt. Dat is een economie waarin een klein clubje kampioenen het grootste deel van alle beloningen en aandacht binnensleept. Heel veel van onze nazaten zullen niet gaan behoren tot die happy few. Dus als uw kind wil gaan studeren, wijs hem/haar dan eens op de best betalende beroepen (zie kader). Daarmee kan hij/zij zich met een beetje geluk opwerken tot dienstverlener van de BN’ers en rijken. Die winnaars zullen smakken geld uitgeven aan deskundige (fiscaal) juristen, notarissen, medisch, cosmetisch en tandheelkundige specialisten, taxateurs, privéleraren, (binnenhuis)architecten en beveiligingsadviseurs. Of hun (minister-)president nu links denkt of populistisch rechts.

10 best betaalde beroepen

De Loonwijzer salaris Enquête inventariseerde de tien best betaalde beroepen (in loondienst). Ze zijn hieronder gerangschikt op bruto uurloon op basis van 15 tot 19 jaar werkervaring.

  1. Medisch specialist                                      €60,64
  2. Piloot                                                       €53,21
  3. Advocaat                                                  €50,27
  4. Bedrijfsdirecteur                                       €41,40
  5. Bedrijfseconoom                                       €37,52
  6. Commercieel directeur of directeur productie        €35,01
  7. HR-directeur                                                      €34,66
  8. Kapitein zeeschip                                      €32,21
  9. Notaris                                                     €31,60
  10. Rechercheur                                                      €30,92