In de jaarlijkse Koningsdagenquête gaf het volk Willem-Alexander een 7,7, het hoogste cijfer van zijn hele ambtsperiode. Blijkbaar snakken we naar traditie en vastigheid nu het coronavirus ruw huishoudt in onze volksgezondheid en economie. De angst voor de financiële gevolgen heeft ons bij de keel gegrepen, het consumentenvertrouwen is gekelderd, en de consument houdt, in afwachting van barre tijden, zijn hand stijf op de knip. En terecht. Het is een prima idee om in crisistijd je bestedingspatroon op de snijtafel te leggen. Ga wel met chirurgische precisie te werk. Kap rücksichtslos in uitgaven die vermoeien, stress veroorzaken, je verarmen of een onduidelijk nut hebben (had dat maar eerder gedaan). Maar verbras juist euro’s aan zaken die (later) rust, geluk en/of geld opbrengen. Daarvoor heb ik drie suggesties. Hou je eraan, en je komt deze crisis, en de volgende, lachend door.

Geeft ten eerste gerust geld uit aan jezelf. Wat? Nee, natuurlijk niet door (digitaal) te shoppen. Dan vertroetel je vooral een dienstverlener of consumentenproductengigant. Die hebben jaren goud aan je verdiend; nu ga jij cashen. Regel via internetbankieren dat elke maand, net nadat je inkomen binnen is, tien procent van dat inkomen, automatisch naar je spaar- of beleggingsrekening gaat. Stel je trakteert jezelf maandelijks op 400 euro. Dan bezit je, bij gemiddeld vier procent rendement, over tien jaar bijna zestig mille. Je verdient het.

Iedere dwaas kan geld verdienen, maar er is een verstandig mens voor nodig om het uit te geven. Charles Spurgeon (1834-1892), Engelse baptistenpredikant.

Nog beter dan sparen, is leningen aflossen. Dat is mijn verbrassuggestie nummer twee. De doorsneelener betaalt vijf procent rente, bleek vorig jaar uit onderzoek van vergelijker Pricewise. Een kwart van de leners betaalt zelfs meer dan acht procent. De kans dat je een lening hebt lopen, is groter dan je denkt, want leningen hebben talloze gedaantes, zoals een telefoonabonnement, studieschuld, postorderkrediet, kopen op afbetaling, autolening, private lease van een auto, klantenkaartkrediet, flitskrediet, roodstand, creditcardschuld, persoonlijke lening, doorlopend of hypothecaire krediet. Wie erop aflost, bespaart tot 14 procent rente. Een betere belegging is er niet.

Mijn derde voorstel is dat je in crisistijd geld steekt in je dromen, in dat wat echt belangrijk voor je is. Dat mag wat kosten toch? Hoewel? Wat is een droom? Wat wil je echt? Wat is essentieel? Wat vergroot je geluk? Vraag het jezelf, en je krijgt vage antwoorden als: ‘Eh… nou lekker leven’ of ‘Eh… leuk wonen’. Geen wonder dat je geld verdampt. De volgende korte oefening schept orde in die chaos. Kies jouw vijf belangrijkste levensdoelen uit de volgende reeks: zekerheid, vrijheid, geluk, rust, plezier, macht, gezin, huwelijk, vrienden, bijdragen, wijsheid, onafhankelijkheid, avontuur, geestelijke ontplooiing, groei, liefde, balans, gezondheid. Doe slechts dingen die bijdragen aan je persoonlijke top vijf. Of die nu geld kosten of niet.