Het is weer belastingaangiftetijd. Vroeger kregen de mensen daar stress, nachtmerries en hyperventilatie van. Maar tegenwoordig vliegen de aangiftes de Belastingdienst binnen als was het ijzervijlsel op weg naar een elektromagneet. Driekwart van de biljetten wordt al in maart ingediend, vele weken voor de deadline. Je aangifte lijkt namelijk een eitje, want de fiscus vult hem zelf vast in. Dit wonder van gemak is verleidelijk, maar ook best raar. In de supermarkt laat je toch ook je karretje niet vullen door het personeel? Dan betaal je mogelijk teveel. Datzelfde geldt voor de vooringevulde aangifte, want die is niet altijd perfect. Volgens de Bond voor Belastingbetalers (BvB) betalen Nederlanders jaarlijks 95 tot 250 miljoen euro onnodige belastingen, puur door slordigheden en kennisgebrek. Maar daar is nu wat aan te doen. Gratis.

Gratis? Inderdaad. De BvB – bekend van diverse rechtszaken rond de vermogensrendementsheffing – biedt alle particuliere belastingbetalers de Aangiftecheck.nl. Als je het pdf van je aangifte (van 2017, 2018 of 2019) uploadt, dan checkt een computerprogramma je aangifte op de vijf meest gemiste fiscale voordelen. Eén ervan is de optimale verdeling van vermogen en aftrekposten tussen de fiscale partners. Dat is een ondoorgrondelijke klus die vrijwel elke burger boven de pet gaat. Ook gaat de Aangiftecheck na of je een heffingskorting bent vergeten, of je aftrekposten zoals giften optimaal hebt benut, en of je in het aangiftejaar recht had op zorgtoeslag, en mogelijk op huurtoeslag. In 2016 bleek uit een onderzoek van de BvB dat veel huishoudens toeslagen waar ze recht op hebben laten liggen. 15% vroeg ten onrechte geen huurtoeslag, 6% geen kinderopvangtoeslag en 14% geen zorgtoeslag.

Voor het invullen van een belastingformulier moet men filosoof zijn, dat is voor een wiskundige veel te moeilijk. Albert Einstein (1879-1955), natuurkundige en Nobelprijswinnaar in 1921.

Het gebruik van de Aangiftecheck is simpel. Luttele minuten na het uploaden van je aangifte valt het eindrapport plus een lijst persoonlijke tips in je mailbox. De afgelopen twee jaar hebben 5000 particulieren hiervan geprofiteerd. Een op de vijf kon besparen, gemiddeld scheelde dat 140 euro belasting. Maar belangrijker dan dat voordeel vonden ze de zekerheid dat de aangifte foutloos en optimaal was, waardoor ze geen geld lieten liggen. Dat laat de fiscus je nooit weten.

Uit onderzoek van de BvB en televisieprogramma Kassa is gebleken dat de Aangiftecheck meer voordeel oplevert dan de inschakeling van een belastingadviseur. Vooral mensen met een fiscale partner, vermogen en/of een eigen huis kunnen besparen. Overigens kun je de Aangiftecheck ook nog benutten als je aangifte al verzonden is. Zolang de fiscus nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd, kun je een aangifte op Mijn Belastingdienst opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen. De fiscus gaat dan met het laatst ingediende document aan de slag. Duik dus ook nog even in de aangiftes van 2017 en 2018. Wie weet valt er wat te halen.