Over geld bestaan veel misverstanden. Zo denken we te gemakkelijk dat een goed salaris per definitie welvarend maakt. Toch ondervinden veel werknemers aan den lijve dat dit niet klopt. Hun beloning lijkt pijlsnel te verdampen door noodzakelijke uitgaven. Hoe dat kan? Het antwoord is ontluisterend. Het blijkt namelijk dat de meeste mensen in loondienst ongemerkt veel geld en privétijd besteden aan dingen die ze voor hun werk nodig hebben. Zo kan je baas verwachten dat je ’s morgens verschijnt met jasje, dasje, gestreken overhemd, gepoetste schoenen en nette sokken. Daardoor doorloop je elke ochtend een tijdrovend ritueel van kleding uitzoeken, zorgvuldig scheren, föhnen, opmaken en/of strijken.

In het weekend komen daar stomerij-, kappers- en winkelbezoek bij. Naast die werkgebonden activiteiten en kosten ben je vaak tijd kwijt om naar je werk te reizen. Als je officieel om 9.00 uur begint, moet je niet zelden al om 7.30 of 8.00 uur vertrekken. Voor een zelfgefabriceerd lunchpakket heb je vaak geen tijd, waardoor je buiten de deur eet, vaak op eigen kosten. En als je ’s avonds thuis op de bank ploft, ontbreekt de puf om zelf te koken. Dan maar wat bestellen of naar een restaurant. De uit onvrede bij gegeten pondjes moet je weer wegwerken in een dure fitnessclub. En echt bijkomen van je werk lukt alleen tijdens een weekendje weg of een vakantie. Ook dat kost weer extra geld.

Als je alle privétijd voor je werk meerekent, blijkt dat je eigenlijk veel meer uren werkt dan je baas uitbetaalt. En als je alle privé betaalde werkgerelateerde kosten optelt, blijkt dat je door je baan flink op kosten wordt gejaagd. Daar is vaak wat aan te doen. Dat begint met inzicht. Dat bereik je zo.

Zo verbeter je je echte netto-inkomen

Met weinig moeite zet je de onbetaalde uren en kosten die je maakt voor je baas op een rijtje om daarna te bepalen wat je echt netto overhoudt. Die uitkomst kan tientallen procenten lager liggen dan wat je officieel verdient. Dus neem een vel papier of een document in een spreadsheetprogramma en maak drie kolommen. Vul die als volgt in.

Kolom 1

Noteer onder elkaar alle onbetaalde activiteiten die met je werk te maken hebben, zoals uiterlijke verzorging, ontspanning, herstel van stress, geestelijke voorbereiding, heen en weer reizen en eten bestellen wegens tijdgebrek.

Kolom 2

Noteer per activiteit uit kolom 1 hoeveel euro het per activiteit per maand ongeveer kost. Aan nette kleding besteed je bijvoorbeeld gemiddeld 150 euro per maand, aan de kapper 25 euro extra per maand en aan ontspanning zoals de fitnessclub inclusief reizen en consumpties 100 euro. Daarnaast kosten bestelde maaltijden, omdat je te moe bent om te koken, je maandelijks bijvoorbeeld 150 euro extra.

Kolom 3

Noteer per activiteit uit kolom 1 hoeveel tijd in uren je er per maand ongeveer aan kwijt bent. Aan verzorging en nette kleding besteed je maandelijks bijvoorbeeld 15 uur, aan forenzen 40 uur en aan ontspanning in de fitnessclub inclusief reizen en consumpties 12 uur.

Bereken je échte salaris

Tel de bedragen van kolom 2 en de uren van kolom 3 op. In dit voorbeeld kom je op 77 uren in kolom 2 en 425 euro extra kosten in kolom 3. Daarna bereken je als volgt je échte nettosalaris. Stel, je verdient 2.500 euro netto per maand. Voor die 2.500 euro besteed je, naast je officiële 180 werkuren per maand, 77 uur privétijd aan activiteiten die eigenlijk voor je werk zijn. Je werkt dus geen 180, maar 257 uren per maand. Van je nettosalaris van 2.500 euro trek je de 425 euro aan werkgerelateerde kosten af. De uitkomst, 2075 euro, kost jou dus 257 uren aan arbeid. Je netto uurloon is dus geen 13,89 euro maar slechts 9,73 euro. Dat is 30 procent minder dan je dacht.

Verbeter je netto-inkomen

Iedereen die zijn reële nettoloon eerlijk berekent, komt uiteindelijk uit bij dezelfde oplossing: werk zo veel mogelijk vanuit je huis. Als dat niet kan, bedenk dan mogelijk zelf een product of dienst die je vanuit je huis kan leveren of verzorgen. Die werk- en levenswijze bespaart zo veel tijd, geld en stress dat je snel bakken vol geld meer overhoudt dan vroeger bij je baas.

Dit artikel is een voorproefje uit mijn boek ‘Geld speelt geen rol’. Als je het hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens) gesigneerd thuisgestuurd.