Hoe krijg je burgers fitter, gezonder en blijer, de snelwegen leger en de lucht schoner, terwijl je tegelijkertijd regels versimpelt en de economie duurzamer maakt? Het hoopvolle antwoord luidt ‘fiets van de zaak 2020’. Op basis van deze fiscale regeling kan je baas je een (elektrische) fiets of speed-pedelac ter beschikking stellen voor woon-werkverkeer. Ook zzp’ers kunnen de regeling gebruiken. En net als de auto van de zaak mag je de zakelijke fiets onbeperkt privé gebruiken. Als tegenprestatie moet je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets optellen bij je belastbaar inkomen. Voor een e-bike van twee mille komt dit vaak neer op minder dan vijf euro extra belasting per maand.

Doen dus, zo’n dure zakelijke fiets of speed-pedelec? Nou, je baas moet het natuurlijk aanbieden of akkoord gaan. En misschien stelt hij/zij voorwaarden, zoals een eigen bijdrage. Dat bedrag gaat trouwens van je bruto bijtelling af. Als je mazzel hebt, betaalt je baas de 7%-bijtelling uit het bedrag dat hij jaarlijks onbelast mag vergoeden op basis van de ‘werkkostenregeling’. Dan lijkt je fiets gratis. Daar staat tegenover dat je recht op een belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer slinkt. Voor de dagen dat je per fiets van de zaak forenst, kun je geen belastingvrije vergoeding van 19 cent per kilometer meer incasseren. Je mag de fiets van de zaak trouwens ook nemen als je al een auto van de zaak hebt. Een verschil tussen de twee is dat voor de fiets altijd de 7% bijtelling geldt, ook als je nooit privé fietst.

Het leven is net fietsen. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven. Albert Einstein, Duits-Zwitsers-Amerikaans natuurkundige (1879-1955)

Ook een zzp’er kan de fiets-van-de zaakregeling benutten. Hij kan de fiets leasen of kopen. In het laatste geval incasseert je als zzp’er 28% investeringsaftrek, mits je in 2020 voor minimaal 2.400 euro (exclusief terugvorderbare BTW) investeert. Daarnaast mag je de fiets in vijf jaar afschrijven. Toch kan het voor zowel een zzp’er als een werknemer voordeliger uitpakken om een privéfiets zakelijk in te zetten. De zzp’er mag voor elke zakelijke fietskilometer 19 cent fiscaal aftrekken als kosten, terwijl een werknemer er belastingvrij 19 cent voor vergoed kan krijgen. Zo is een eigen stadsfiets vaak al binnen een jaar terugverdiend.

Even afwegen dus, of je gaat forenzen met je eigen fiets of die van je baas. Maar wat je ook kiest: het milieu en je gezondheid profiteren mee. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zakt, door dagelijks slechts 30 minuten fietsen, de kans op diabetes met 20%. Daarnaast scheelt één maand fietsen naar het werk gemiddeld evenveel als een doorsnee boom in een heel jaar aan CO2 kan opnemen. Verder zijn fietsende werknemers jaarlijks gemiddeld 1,3 dagen minder ziek. En natuurlijk komen ze vaker op tijd, omdat ze nooit in de file staan of wanhopig een parkeerplek zoeken. Als je al dit moois meetelt, is zakelijk fietsen hoe dan ook een meesterzet.