De coronacrisis is een nieuwe fase ingegaan. We gingen de lockdown intelligent in. En nu moeten we er slim uit blijven, aldus het SER-rapport ‘Contouren van een intelligent herstelbeleid’. Werkgelegenheid stutten is straks niet langer heilig. In plaats daarvan moeten we bedrijfs- en verdienmodellen gaan aanpassen aan de anderhalvemeterwerkelijkheid. En tegelijk een paar andere probleempjes te lijf, zoals de klimaat- en milieucrisis, de harmonie in Europa en het overeind houden van nieuwe kwetsbare Nederlanders, zoals twintigers en dertigers. Van hen en alle andere economische partijen vraagt het landsbestuur veerkracht, creativiteit en flexibiliteit. Maak dus je borst maar nat. Had je net een leuke job op Schiphol, in de festiviteitenindustrie of een niet-coronabestendige start up, en dan moet je, na omscholing, straks iets met duurzaamheid, onderwijs, zorg, woningbouw, nieuwe infrastructuur, milieu, de thuiswerkeconomie, zonnepanelen, nieuwe technologie, woningisolatie of bezorgdiensten. Anders komt er geen brood meer op de plank.

Hoe lang kunt u op vakantie? Tot uw baas u gaat missen, maar u moet terug zijn vooraleer hij ontdekt dat hij het zonder u kan stellen. Peter Darbo (1944), Vlaams aforist

Rampzalig? Ach, als de nood het hoogst is, is creativiteit wellicht nabij. Neem onze boeren. Dit jaar togen ze meer dan eens met tractoren naar Den Haag om respect, begrip, beleids- en inkomenszekerheid te eisen. Maar terwijl het coronavirus Nederland aan huis kluisterde, hebben zij zich in stilte herpakt. Dankzij corona én de klimaatcrisis én onze steeds warmere zomers én de bijna-ban op buitenlandse (vlieg)reizen, hebben agrariers een nieuwe dienst in de markt gezet: vakantie bij de boer. Volgens een persbericht van Land- en Tuinbouw Organisatie Noord (LTO Noord) wachten, verspreid over heel Nedeland, ruim 100.000 verblijfsplaatsen op ruim 2.000 boerderijen op de komst van vakantiegangers.

Google op ‘vakantie bij de boer’ en je vindt maar liefst 720 boerderijcampings, 380 boeren-B&B’s, 500 boerenonderkomens en zo’n 400 groepsaccommodaties, varierend van luxe appartementen, ecolodges en tinyhouses tot rolstoelvriendelijke safaritenten, natuurhuisjes, boerenkampeerterreinen en ‘barntenten’ met eigen badkamer. Dit jaar dus geen lange files naar het zuiden met jengelende kinderen op de achterbank, geen vakantievillaatje voor een hoogseizoenwurgprijs, geen zuideuropese hittegolf, en geen nachtelijk lawaai op een uit zijn voegen barstende camping. Laat je (gezin) wekken op ons eigen platteland door vogelgezang of een kukelende haan. Ontbijt met eitjes en biologische producten, vers van de kip en het land. En dan roeien op de Wijde Aa, een workshop koeienmelken volgen, zwemmen in het Veerse Meer of wandelen langs bloemrijke akkerranden. Sluit je dag af met sterke verhalen bij een kampvuur in het groen. Als het bijzondere gewoon is geworden, wordt het gewone ineens heel bijzonder. En dan ontdek je misschien, net als de boeren, dat de anderhalvemetermaatschappij ook kansen en voordelen biedt.