Beleggend Nederland is in de ban van crypto’s. Dat zijn digitale waarde-eenheden met een fluctuerende marktwaarde, die vaak worden aangeprezen als alternatief voor reguliere valuta’s. ‘s Werelds bekendste crypto is de bitcoin. Afgelopen maart, toen één bitcoin $46.000 waard was, hadden ongeveer 700.000 Nederlanders er geld in zitten, toont een steekproef van onderzoeksbureau Markteffect. Meestal ging het om een paar duizend euro; één op de tien had meer dan tien mille ingelegd. Nog eens 3,5 miljoen Nederlanders overwogen om bitcoins te kopen. De koers zat toen namelijk in de lift doordat de Amerikaanse ondernemer Elon Musk er 1,5 miljard dollar in had gestoken.

Waarom zijn Nederlanders tuk op bitcoins? Volgens de steekproef van Markteffect gaat het, net als bij andere beleggingen, vooral om het rendement. Maar een verschil met andere beleggingen is er ook. Slechts 22% vindt risico belangrijk bij bitcoins tegen 47% bij andere beleggingen. Blijkbaar kopen we bitcoins vaker uit nieuwsgierigheid, in een opwelling of met dollartekens in de ogen omdat de buurman ermee heeft gescoord. Maar risico’s zijn er zeker.  Het vastleggen van bitcointransacties – het zogeheten minen, een rekenproces waarmee je bitcoins kan verdienen – kost extreem veel computercapaciteit en energie. Daarom tweette Elon Musk op 13 mei dat hij de bitcoin niet duurzaam vond. De koers zakte toen tientallen procenten.

Bitcoin is alleen succesvol vanwege het gebrek aan toezicht en het potentieel voor de omzeiling [van regels]. Joseph Stiglitz (1943), Amerikaans econoom en winnaar van de Nobelprijs voor economie in 2001

Er is meer dat de populariteit c.q. de koers van bitcoins kan ondergraven. Denk aan overheidsbemoeienis. Overheden willen graag het monopolie op het uitgeven van geld, onder meer vanwege financiële stabiliteit. In India is er een wetsvoorstel dat alle handelingen met crypto’s illegaal maakt. Ook Turkije, Nigeria, Bolivia, Equador, Algerije en Nepal hebben anti-crypto-wetgeving. En in China is het minen en verhandelen van crypto’s verboden. Bij ons ligt regulering meer voor de hand, want inzicht in cryptotransacties kan witwassen en terrorismefinanciering bemoeilijken. Ook ontvangt de Staat graag netjes belasting over jouw cryptovermogen, -inkomen en -winst. Voor belastingontduikers en criminelen is de lol eraf zodra de staat hun cryptotransacties volgt. Met mogelijk een drukkend effect op de koers.

Een ander risico voor crypto’s is verwatering. Bitcoins zouden inflatiebestendig zijn omdat er maximaal 21 miljoen worden gemined, terwijl euro’s kunnen worden ‘bijgedrukt’. Maar al is het aantal bitcoins gelimiteerd; het aantal crypto’s is dat niet. Elke computernerd kan vanachter zijn PC’tje een eigen crypto creëren. Begin juni waren er al meer dan 5.400 in omloop met fantasienamen als Snowball, Honey, Strike of Dogecoin. Als je zo’n ding weet te hypen, trek je geld uit andere crypto’s zoals de bitcoin, waardoor de koers kan dalen. Zorg dus maar dat je uit de bitcoins bent voordat die, door regulering en na-aperij, aan het eigen succes ten onder gaat.

Gratis de Crisiskalender bij aankoop van het boek ‘Crisis. Wat te doen? Klik hier voor de actie 😊

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!