Over rijk worden zijn vele boekenkasten vol geschreven. De echte bestsellers komen uit Amerika. Wereldwijd bekende titels zijn “Rich Dad, Poor Dad”, “How To Get Rich” en “Think and Grow Rich”. Een van mijn favoriete rijkdomboeken is “Secrets of the Millionaire Mind” van T. Harv Eker, omdat het zo helder en praktisch is. Volgens Eker begint rijk worden in je hoofd. De rijken denken anders dan de niet-rijken. En omdat gedachten leiden tot emoties, en emoties tot daden, bepaalt je denken wat je overkomt. Meestal gaat dat onbewust. Maar het effect is dat iemand die zich niet kan voorstellen rijk te zijn, het zelden zal schoppen tot miljonair. Je moet dus juist het omgekeerde doen: ga denken en doen als een miljonair. Eker signaleert ten minste tien verschillen tussen rijken en niet-rijken. Jij kunt ze benutten als een test. Lees de volgende tien beweringen. Geef jezelf één punt voor elke keer dat je denkt als een miljonair.

  1. Rijken zien kansen; niet-rijken zien vooral obstakels
  2. Rijken bewonderen andere rijken; niet-rijken nemen de rijken hun welvaart kwalijk.
  3. Rijken denken groot; niet-rijken denken klein.
  4. Rijken doen alles om rijk te zijn; niet-rijken dromen vooral van overvloed.
  5. Rijken creëren hun leven zelf, niet-rijken overkomt het leven.
  6. Rijken promoten zichzelf en hun waarde; niet-rijken haten verkopen en promotie.
  7. Rijken richten zich op hun vermogen; niet-rijken op hun inkomen.
  8. Rijken beheren hun geld goed; niet-rijken laten hun geldzaken (door anderen) goed verknallen.
  9. Rijken laten zich niet weerhouden door angst, niet-rijken juist wel.
  10. Rijken leren voortdurend; niet-rijken denken alles al te weten.

En? Wat was je score? Dat cijfer zegt iets over je denktrant over geld. Eker noemt dat je financiële blauwdruk. Die zit niet in je genen, maar nam je over van je opvoeders en je omgeving. Vonden je ouders de rijken hebzuchtige varkens? Klaagden ze altijd over hun inkomen en schulden? Mochten jullie niet praten over geld? Dan associeer jij geld vaak met moeilijkheden, pijn of een taboe. Onbewust distantieer je er dan van. Rijk worden, zit er dan niet in. Want door je weerzin tegen geld staat je ‘financiële thermostaat’ te laag. Dat is de hoeveelheid rijkdom die je onbewust haalbaar acht, bijvoorbeeld netjes kunnen rondkomen van je modale salaris. Wie geldzaken écht vervelend vindt, zet zijn financiële thermostaat zelfs onder nul. Deze mensen staan altijd rood. Soms gaan ze er nog prat op ook.

Het goede nieuws is dat je je financiële blauwdruk kunt herprogrammeren. Hieronder staan zes oefeningen van Eker die je helpen om je financiële thermostaat hoger te zetten. Bijvoorbeeld op een miljoen …? Je mag jezelf dan rekenen tot de 4 procent rijkste huishoudens van ons land. Succes!

Oefeningen voor méér inkomen en vermogen volgens auteur T. Harv Eker:

1.Zoek je talenten

Schrijf op wat je ziet als jouw natuurlijke talenten. Schrijf ook op hoe en waar je deze talenten zou kunnen gebruiken in je leven en vooral in je werk.

2.Oefen je in optimisme

Probeer de komende zeven dagen totaal niet te klagen. Niet hardop, maar ook niet in je hoofd. Zet elk probleem dat iemand noemt om in een kans. Je zult merken dat je leven verandert zodra je je niet als een slachtoffer gedraagt.

3.Doe iets compleet nieuws

Doe expres iets wat je niet durft. Spreek iemand aan die je normaal niet zou benaderen, sta elke dag een uur eerder op of ga op een sport waarvan je denkt het niet te kunnen.

4.Word een meesterverkoper

Lees een boek of volg een cursus over marketing en verkopen. Word zo goed op deze twee gebieden dat je jezelf of iets wat je verkoopt succesvol aan de man kan brengen.

5.Bewonder mensen die het goed gaat

Stuur iemand die heel succesvol is een kort bericht of e-mail waarin je aangeeft hoe zeer je deze persoon bewondert voor wat hij/zij doet of heeft bereikt.

6.Blijf leren

Zorg dat je elke maand een boek leest waarvan je leert, een educatieve podcast beluistert, of een leerzame bijeenkomst bezoekt. Je kennis, zelfvertrouwen en succes zullen exploderen.

Ken je mijn nieuwste boek al? Het zorgt dat je minder missers maakt in geldzaken en nooit meer wordt belazerd. Als je het hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens) gesigneerd thuisgestuurd.