Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant publiceerden een prachtig interview met mij naar aanleiding van het uitkomen van mijn nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Het geeft mijn mening, de sfeer en noodzaak van dit boek goed weer. Hieronder twee citaten uit het artikel:

In Geld speelt geen rol beschrijft Verdegaal uitgebreid aan welke verleidingen consumenten worden blootgesteld en welke fouten ze maken wanneer ze hun zuur verdiende geld uitgeven. Commercie lijkt meer en meer de baas over ons geld. De schrijfster windt er geen doekjes om: kopen is oorlog. In de complexe, digitale consumptiemaatschappij waarin we leven worden we 24 uur per dag bestookt door gehaaide ondernemers, influencers en bedrijven die op onze centen uit zijn.

Ze bedienen ze zich van de nieuwste marketingtechnieken en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van internet en sociale media. ,,Daardoor grijpen niet alleen commerciële bedrijven naar elke wetenschappelijk bewezen truc om jou je laatste (geleende) euro’s afhandig te maken. Ook goede doelen, consumentenorganisaties, non-profit instellingen en overheidsorganisaties benutten de nieuwe verleidingstechnieken gretig’’, noteert Verdegaal. ,,We zijn beland in een samenleving waarin iedereen aan je probeert te verdienen.’’

,,Ook goed opgeleide mensen stinken erin. Dat komt omdat mensen denken dat ze slim zijn en van alles verstand hebben. Maar eigenlijk zijn wij heel simpele wezens, ondanks onze technische ontwikkeling. We zijn makkelijk te beïnvloeden, niet alleen met geld, je ziet het nu ook bij de oorlogen die worden gevoerd. Je kunt mensen alles wijs maken, zeker als ze in een bepaalde groep zitten. Dat heet kuddegedrag. Je komt in een bubble terecht. Op Youtube bekijk je bijvoorbeeld filmpjes over hoe je rijk kunt worden met bitcoins. En dan blijf je die filmpjes maar zien. Zo kom je in een fuik terecht, waardoor je denkt: met bitcoins word ik ook rijk. Maar beleggen in bitcoins kan vies tegenvallen.’’

,,Er zijn in Nederland zeven miljoen woekerpolissen verkocht. Als je vraagt: waarom heb je die gekocht, hoor je: we hadden vertrouwen in de tussenpersoon, dat was zo’n aardige man. Die man heeft dat vertrouwen misbruikt, hij heeft trucs gebruikt. Hij zei: ik heb zelf ook zo’n polis. Net als de verkoopster in de winkel die zegt: die broek staat je fantastisch, hij kleedt heel goed af. Tegen al die trucjes ben je gewoon niet altijd opgewassen.’’

Door mij gesigneerde exemplaren van ‘Geld speelt geen rol’ kun je hier bestellen.