Meer dan 655 miljoen euro haalden ondernemingen in 2021 op via crowdfunding. Bij crowdfunding gaat een grote groep beleggers via het internet investeren in een project. Als beloning krijgen de beleggers rente of een aandeel in het project. Is dit een interessante beleggingsvorm voor jou, waarmee je flink kan verdienen?

Investeren in crowdfunding doe je meestal via een crowdfundingplatform. Dat is een website waar allerlei projecten op staan waar geld voor nodig is. Iemand wil bijvoorbeeld een kwart miljoen lenen voor de aankoop van een horecapand, en biedt 8,5 procent rente. Of een bedrijf zoekt, tegen 9 procent rente, een lening van een half miljoen euro om een tandartspraktijk te kopen. Er zijn ook platformen die zich specialiseren in duurzame projecten zoals de opzet van een zonnepark, een energieopslagsysteem of elektrische auto’s. Wie daarin investeert, koopt bijvoorbeeld obligaties met een beloofd rendement van 5,5 of 7 procent. Instappen kan vaak al vanaf een paar honderd euro. Ideaal dus voor een kleine belegger? 

Extra risico

Niet erg enthousiast reageert Peter van der Slikke, vermogensbeheerder bij Topcapital, op die vraag. “Investeren via crowdfunding is minder geschikt voor een doorsnee particuliere belegger”, zegt hij. “De projecten op crowdfundplatforms krijgen blijkbaar geen krediet van een bank. Je loopt dus als belegger extra risico’s, maar die zijn voor particulieren moeilijk te onderzoeken. Ook is je deelname niet of nauwelijks verhandelbaar.” En soms gaat het mis. Een bekend voorbeeld was de crowdfunding voor Indonesisch restaurant Blauw in Den Haag in 2014. Ongeveer 80 geldschieters leenden bedragen van 100 tot 40.000 euro. Maar na een jaar stopten de rentebetalingen ineens. In 2015 ging de tent failliet. Bij zo’n bankroet zijn de investeerders hun inleg meestal (grotendeels) kwijt.

Tientallen platformen

Naast de projecten zelf, moet je je volgens Van der Slikke verdiepen in het platform waarmee je in zee gaat. Volgens het Register Crowdfundplatformen van de Autoriteit Financiële marken (AFM) zijn er maar liefst 52 actief. De vier grootste zijn NLinvesteert, Collin Crowdfund, DuurzaamInvesteren en Geldvoorelkaar. Maar welke kies je? “Bestudeer alle documentatie grondig”, adviseert Van der Slikke. “Welke kosten rekenen ze? Worden de specifieke risico’s van projecten benoemd? Is het doel helder omschreven? Welke mensen of partijen houden toezicht op het project? Hoe wordt hiervoor verantwoording afgelegd? En wat zijn ervaringen van andere beleggers? Laat verder platforms die niet in het AFM-register staan links liggen.”

Niet teveel…

Ook de AFM maant particuliere crowdfundbeleggers tot voorzichtigheid. “Wij omarmen marktontwikkelingen zoals crowdfunding, omdat ze kansen bieden voor het mkb, maar voor de beleggers zien wij ook risico’s”, zegt AFM-woordvoerder Maarten Dijksma. “Wij adviseren particulieren om hooguit tien procent van hun vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren. Zorg ook dat je nooit al je geld steekt in één project, maar spreidt het over verschillende projecten. Dan spreid je het risico.” Ook belangrijk vindt Dijksma om de crowdfundinginvesteerderstoets te doen. Dat is een test die het platform verplicht bij je moet afnemen om na te gaan of je het financiële risico dat je wilt aangaan kunt dragen.

Bedenktijd

Sinds november 2021 is de Europese Crowdfunding Verordening (European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR)) van kracht in de EU-lidstaten. Eén van de belangrijkste doelen is dat beleggers beter kunnen achterhalen wat een project inhoudt en welke risico’s eraan zitten. Voor particuliere belegger is extra bescherming geregeld in de vorm van een verplichte bedenktijd, waarbinnen je je investering kosteloos kan annuleren. “Gebruik die bedenktijd”, zegt Dijksma. “En lees je goed in, onder meer door het blad met essentiële beleggingsinformatie over een project door te nemen. Bij investeren in crowdfunding zijn de risico’s op de lange termijn nog niet geheel duidelijk. De kans bestaat dat je de inleg niet terugkrijgt. Dat maakt het, juist voor consumenten, heel belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.”

Op afm.nl vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over crowdfunding.